Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Templi taastamine

Neljapäev, 5. August 2010

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Jh 2:13-25

Jeesus ajab kaubitsejad templist välja
13Juutide paasapühad olid lähedal, ja Jeesus läks üles Jeruusalemma.
14Ja ta leidis pühakojas neid, kes müüsid härgi ja lambaid ja tuvisid, ja rahavahetajaid istumas.
15Ja ta tegi paeltest piitsa ning ajas pühakojast välja kõik, nii lambad kui härjad, ja ta puistas laiali rahavahetajate mündid ning lükkas kummuli nende lauad
16ja ütles tuvimüüjatele: "Viige need siit minema! Ärge tehke minu Isa koda kaubakojaks!"
17Tema jüngritele tuli meelde, et on kirjutatud: "Kiivus sinu koja pärast neelab mu ära."18Siis ütlesid juudid Jeesusele: "Mis tunnustähte sa meile näitad, et sa nõnda tohid teha?"
19Jeesus vastas: "Lammutage see tempel, ja ma püstitan selle kolme päevaga uuesti!"
20Siis ütlesid juudid: "Seda templit on ehitatud nelikümmend kuus aastat, ja sina püstitad selle kolme päevaga uuesti?"
21Aga tema mõtles "templi" all oma ihu.
22Siis, kui ta oli üles tõusnud surnuist, tuli ta jüngritele meelde, et ta seda oli öelnud, ja nad uskusid kirja ning sõna, mis Jeesus oli öelnud.23Aga kui Jeesus oli paasapühadel Jeruusalemmas, hakkasid paljud tema nimesse uskuma, nähes tunnustähti, mida ta tegi.
24Kuid Jeesus ise ei usaldanud ennast nende kätte, sest ta tundis inimesi,
25ning tal ei olnud tarvis, et keegi oleks andnud tunnistust teise inimese kohta, sest ta teadis, mis oli inimeses.

Kristlastena palume Vaimus Isa läbi Poja. Mõtiskle selle üle, mida tähendab palvetada läbi Jeesuse. Kuidas peaks see vormima meie palvetamise viisi?

Jeruusalemma tempel oli juutide jumalateenimise keskpunkt, koht, kus nad kohtusid Jumalaga. Kõik suured pühad peeti seal, kõik meessoost juudid pidid kolm korda aastas neist osa võtma (2Ms 23:14-17, 5Ms 16:16). Rahavahetajad tegutsesid seal just pidustuste ajal (s 13), et teiste piirkondade palverändurid saaksid osta vajalikku varustust ja ohvriloomi. Kaubitsejate väljaviskamisega templist ei vastandunud Jeesus korrumpeerunud äripraktikale (seda ei mainita), vaid ründas radikaalselt templikultust ise, nagu ka Jesaja (1:11–12), Miika (6:6–8) ja Jeremija (7:2–11) enne teda. Jumalal mõlgub meeles midagi paremat kui kogu see hullumeelne kombetalitus.
Jeesus ei ründa templit, ta on isegi väga kirglik selle suhtes (s 17). Tema soov on, et templist saaks koht, kus inimesed võiksid tegelikult Jumalaga kohtuda. Ka tempel vajab transformatsiooni (nagu veest sai vein). See viib kõige tähelepanuväärsema seigani selles kirjakohas, salmides 18-21: Jeesus samastab oma keha templiga – selles saavad inimesed tegelikult Isaga kohtuda. Paljud juudid võisid lugeda Johannese evangeeliumi pärast templi hävitamist aastal 70, nende jaoks võisid Jeesuse sõnad salmis 19 kõlada väga tähendusrikkalt. Selles olukorras oleks olnud fantastiline kuulda uudiseid uuest templist, mis püstitatakse kolme päevaga ja mis kunagi ei hävi.
Johannese evangeeliumi üks fookuseid on see idee meie ees lahti pakkida: kuidas me saame Jumala juurde läbi Poja Jeesuse? Meil pole vaja materiaalset templit, sest Tema on see „koht“, kuhu läheme, et tundma õppida Isa (vt Jh 14:6-10). Me läheme sinna muidugi Püha Vaimu abil, kes toob Jeesuse nende juurde, kes teda armastavad. On su jumalateenimine ja jumalatunnetus täielikult keskendunud Jeesuse ümber?

Kirjuta lühike palve, mis väljendab sinu kogemust Pühast Kolmainsusest. Oh tule, Isa, läbi oma Poja Jeesuse, ja austa teda, sest ta on teinud suuri asju.

Selle kommentaari autor: Steve Motyer