Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Vaimu mõõk

Kolmapäev, 15. September 2010

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Ilmutuse 2:12-17

Läkitus Pergamoni kogudusele
12Ja Pergamoni koguduse inglile kirjuta: Nõnda ütleb see, kelle käes on vahe kaheterane mõõk:
13Ma tean, kus sa elad - seal, kus on saatana troon. Ja sa pead kinni minu nimest ega ole salanud minu usku ka neil päevil, mil Antipas, mu tunnistaja, minu ustav, tapeti teie juures, seal, kus elab saatan.
14Kuid mul on pisut sinu vastu: sinu juures on neid, kes peavad kinni Bileami õpetusest, kes õpetas Baalakit panema Iisraeli laste ette püünispaela: sööma ebajumalate ohvreid ning hoorama.
15Nõndasamuti on sinulgi nikolaiitide õpetusest kinnipidajaid.
16Paranda siis meelt, muidu ma tulen varsti su juurde ning sõdin nende vastu oma suu mõõgaga.17Kellel kõrv on, see kuulgu, mida Vaim ütleb kogudustele: Võitjale ma annan süüa peidetud mannat ning annan talle valge kivikese ning kivikesele kirjutatud uue nime, mida ükski peale saaja ei tea.

“Issand, õpeta mind meelt parandama praegu - et võiksin kunagi olla rõõmus koos sinuga.”

Taas kord on ohus koguduse puhtus. Nägemus Kristusest kui kohtumõistjast, kes hoiab käes kaheteralist mõõka ei viita mitte lihtsalt karistusele. Mõõk sümboliseerib enamasti Jumala Sõna, mis toob selguse sinna kus on segadus; kindluse sinna kus toimub sihitu triivimine, ja kui me seda vajame siis ka karmi manitsuse. Pergamoni linn oli täis kiusatusi ning oht õigelt kursilt ära triivida oli pidevalt olemas. 13.salm viitab Pergamoni akropolisele, mis kõrgus üle linna ning milles asus altar “päästja” Zeusile. Sellises keskkonnas kogetud tagakiusamises ei olnud mõned siiski salanud Jeesust ning pidi surema märtritena ( Antipase “tunnistajaks” nimetamine).‘
Kuid kiri ei räägi ainuüksi vaprast vastupanust. Bileami õpetuse järgimine tõi kaasa mitmetele Iisraeli rahva liikmetele füüsilise ja vaimse hooramise ning viimaks ka surma. Võibolla oli nende keskel üksikisikuid kes jutlustasid üldiste tõekspidamistega kaasaminemise poolt; võibolla olid kuidagi asjasse segatud need tundmatud nikolaiidid, püüdes sel viisil vaenulikus õhkkonnas kuidagi ellu jääda. Paljud tunnustatud piibliõpetlased on arvanud neid kuuluvat gnostikute hulka - kes kuulutasid et see mis sünnib ihuga ei oma mingit tähtsust ega mõju tõeliselt “vaimuliku” inimese igavikulise staatuse suhtes.
Aga just seal kus parasjagu valitsev kultuur väidab et “sellel ei ole mingit tähtsust” näiteks religioossusesse või seksuaalkäitumisse puutuvas - seal on inimestele ka vastuvõetamatud teravad manitsused või mõte mingitest kindlatest piiridest. Ja kui meie kristlus ei ole palju enamat kui valitud vabaaja veetmise viis - siis pole meil tõe teemal tegelikult eriti palju kaasa rääkida.
Viimastes salmides öeldakse, et võitjate tasuks saab olema vaimulik “manna”, tõeliselt rahuldust toov roog mis terava kontrastina eristub paganate pidusöökidel pakutavast. Valget kivi millele on peidetud nimi, on püütud selgitada mitmel viisil - üks variantidest et see või tähendada individuaalset kutset palju suuremale, taevasele pidusöögile.

Kas sina tajud oma usuteekonda kui peo ettevalmistust?

Selle kommentaari autor: Roger Pooley