Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Esmatähtis

Teisipäev, 24. Mai 2011

Loe läbi alltoodud kirjakoht: 1Kr 15:1-11

Kristuse surnuist ülestõusmise tähendusest
1Aga nüüd ma teen teile, vennad, teatavaks evangeeliumi, mida ma teile olen kuulutanud, mille te ka olete vastu võtnud, milles te ka seisate
2ja mille läbi te ka pääsete. Kas te peate kinni sõnadest, millega ma teile evangeeliumi kuulutasin? Muidu olete küll ilmaaegu saanud usklikuks.3Ma olen teile ju kõigepealt edasi andnud seda, mida ma ka ise olen vastu võtnud: et Kristus suri meie pattude eest, nagu on kirjutatud pühades kirjades,
4ja et ta maeti maha ja äratati kolmandal päeval üles pühade kirjade järgi
5ja et ta näitas ennast Keefasele, seejärel neile kaheteistkümnele,
6seejärel näitas ta ennast ühtaegu enam kui viiesajale vennale, kellest enamik on veel praegugi elus, mõned aga on läinud magama;
7siis näitas ta ennast Jaakobusele, seejärel kõigile apostlitele.
8Aga kõige viimaks näitas ta ennast ka minule kui äbarikule.
9Mina ju olen apostlite seast kõige väiksem, see, keda ei kõlba hüüdagi apostliks, sest ma olen taga kiusanud Jumala kogudust.
10Aga Jumala armust olen ma see, kes olen, ja tema arm minu vastu ei ole läinud tühja, vaid ma olen neist kõigist palju rohkem vaeva näinud. Aga seda ei ole teinud mina, vaid Jumala arm, mis on minuga.
11Olgu nüüd mina või nemad - nõnda me kuulutame ja nõnda olete teie saanud usklikuks.

Mõtiskle hetkeks Jumala ees, milles on sinu jaoks päästesõnumi sisu. Palu et sinu kohta ei käiks Pauluse sõnad korintlastele: te olete saanud ilmaaegu usklikuks.

Pole mingi ime, et Paulus lõpetab käistletud teoloogiliste küsimuste rea ülestõusmise teemaga.
See ongi kõige keskmes.
Oleks parem kui inimesed annaksid enesele aru mida räägivad, selle asemel et kaasa vadistada kõikjale levinud “teadjate” juttudega a la: Jeesus tegelikult ei surnud - nagu ei osanuks kogenud Rooma sõdurid oma tööd teha. Jüngrid olid nii kindlad Jeesuse surmas, et pidasid tema ilmumist meelepetteks. Siiski, miks ei olnud nad haua juures ootamas, teades Jeesuse ennustusi “kolmanda päeva “ kohta? See mida nad nägid - oli vaim - kreeka keeles aga on vaimu kohta päris mitmeid häid sõnu, ühte neist oli Jeesuse kohta kasutatud juba varem (Mt 14:26) - samas, seda sõna ei ole enam kusagil kasutatud Jeesuse surmajärgsetes ilmumistes ( Lk 24:37.39). Ja jüngrite hilisem väide, et nad jagasid “surnuga” söömaaaega viib meid taas ülestõusmise mõtte juurde.
Ülestõusmisel oli väga eriline tähendus - selles sisaldus loodu taastamine, kõikide pühade ihulik taaselustumine selleks, et osa saada Jumala kuningriigist siin maa peal ning kurjuse lõppemine. Taolist asja ei peetud kuidagi võimalikuks üksikisiku puhul, eriti veel selles Roomlaste poolt valitsetud korrumpeerunud ja muutumatus maailmas. See oli põhjus, miks jüngrid ei oodanud haua juures. Jeesus oli surnud ning temaga koos ka Iisraeli lootus. Messiaid ei lööda ju risti. Jah, ta oli hea mees ning ilmselt pidi tema jutt tähendama ,et Jumal mõistab ta õigeks koos kõikide teistega Hoosea “kolmandal päeval” kui päästetakse kogu rahvas (Ho 6:2 “Tema teeb meid elavaks kahe päevaga,
kolmandal päeval aitab ta meid üles ja me võime elada tema palge ees”).
Kuidas siis ikkagi selgitada Pauluse kuulutust? Milline iisraellane leiutaks sellise jutu ja milleks? Kes seda usuks? Parim vastus ja selgitus ongi see mida Paulus ütleb, et “ta on kuulutanud”: et Kristus suri, maeti ning peale seda nägid teda elavana sajad tunnistajad. See on kõige olulisem.

Kujutle ülestõusmise jahmatavat šokki mida pidid kogema esimesed jügrid, ja mida see neile võis tähendada. Palu, et Jumal täidaks taas meie hinged selle sõnumi suurusega.

Selle kommentaari autor: Rikk Watts