Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Järjepidevuse planeerimine

Reede, 3. Juuli 2015

Loe läbi alltoodud kirjakoht: 5Ms 34

Moosese surm
1Ja Mooses läks Moabi lagendikelt üles Nebo mäele, Pisgaa tippu, mis on Jeeriko kohal, ja Issand näitas temale kogu maad: Gileadi kuni Daanini,
2kogu Naftali, Efraimi ja Manasse maad, kogu Juuda maad kuni lääne mereni,
3Lõunamaad ja Jordani piirkonda, Jeeriko orgu, Palmidelinna - kuni Soarini.
4Ja Issand ütles temale: „See on see maa, mille ma vandega tõotasin Aabrahamile, Iisakile ja Jaakobile, öeldes: Sinu soole ma annan selle. Ma olen lasknud sind vaadata oma silmaga, aga sinna sa ei lähe!”
5Ja Issanda sulane Mooses suri seal Moabimaal Issanda sõna kohaselt.
6Ja ta mattis tema orgu Moabimaal, Beet-Peori kohale, aga tänapäevani ei tea ükski tema hauda.
7Ja Mooses oli surres sada kakskümmend aastat vana; ta silm ei olnud tuhmunud ega ramm raugenud.
8Ja Iisraeli lapsed nutsid Moosest Moabi lagendikel kolmkümmend päeva, siis alles lakkasid nutupäevad - lein Moosese pärast.
9Ja Joosua, Nuuni poeg, oli täis tarkuse vaimu, sest Mooses oli pannud oma käed ta peale; ja Iisraeli lapsed kuulasid teda ning tegid, nagu Issand oli Moosesele käsu andnud.
10Aga Iisraelis ei tõusnud enam niisugust prohvetit nagu Mooses, keda Issand tundis palgest palgesse,
11kõigi tunnustähtede ja imetegude poolest, millega Issand teda läkitas, et ta teeks neid Egiptusemaal vaaraole ja kõigile ta sulastele ja kogu ta maale,
12kõige selle vägeva käe poolest ja kõige selle suure hirmu poolest, mille Mooses tekitas kogu Iisraeli silma ees.

Tule, Sa kauaoodatud Jeesus, kes sündinud, et teha oma rahvas vabaks (1). Tänage, et Jumal on ustav oma tõotusele, mis määratud ajal tõi esile prohveti nagu Mooses (2).

Minu sugulane aitab ettevõtetel vältida ohte, mis on seotud võtmeisikute kaotamisega. Tema teadmised järjepidevuse planeerimises aitavad ettevõtetel valmistuda muutusteks personali koosseisus, hõlbustades seeläbi äri takistamatult jätkumist. Sujuv juhtimise üleminek Mooseselt Joosuale on siin täiuslik mudel. Juhtimine antakse edasi; võim edastatakse rahva heakskiidul (s 9). Samas toimub siiski tohutu muutus. Tegelikult pole ju võimalik leida ega välja õpetada täpselt samasugust juhti kui Mooses. Tal oli ainulaadne suhe Jumalaga ning tema kaudu avaldusid imevõimed (s 10-12). Aga Jumala töös pole siiski mitte keegi asendamatu, olgu ta ükskõik kui andekas või eriline. Eelkäijate mitmekülgne andekus võib tekitada meis tunde, et me ei oska midagi. Teisalt võib see tekitada ka tänulikkust, et ka meie piiratud talent saab töötada Kristuse heaks. Joosua ei pea olema Mooses, et täita Jumala eesmärki.

Samas, kui Mooses sureb, on tühi koht, mis temast järele jääb, väga suur. Inimsesed tajusid lähedust, mis Moosesel oli Jumalaga, nad tajusid Mooseses seda Jumala au peegeldust (3). Nad olid osa saanud imedest, mis oli toonud neile vabaduse Egiptuse orjapõlvest. Samu asju ei saa nad enam kunagi kogeda. Mitte enne, kui tuleb uus prohvet, kes on sama lähedane Jumalaga ja kellel on samasugune vägi imesid teha. Jeesus viib täielikult kõik lõpule, mis Mooseses oli alles algstaadiumis, viies meid täielikku lähedusse Jumalaga, vabastades meid suuremast orjusest, kui Egiptus kunagi oli. Nagu Joosua oli Moosese pärija, oleme meie Jeesuse pärijad. Me pole küll muud kui ebatäiuslikud teenijad, siiski on meil Jeesuse täielikud volitused (4). Nii me läheme, teades, et patud saab andeks, et leppimine on võimalik.

Jeesus ütles: Nõnda nagu Isa on läkitanud minu, ma saadan teid (5). Kuidas Jeesus saadeti? Millise mudeli annab see sulle, kes sa "lähed" täna?

(1) Charles Wesley, 1707-1788 (2) Ap 3:22, 23; 7:37 (3) 2Ms 34:29-35; 2Kr 3:7,8 (4) Mt 28:18,19 (5) Jh 20:21; vrd 17:18

Selle kommentaari autor: Andy Bathgate