Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Ole tähelepanelik!

Reede, 18. Märts 2016

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Mk 14:26-42

Jeesus kuulutab ette, et jüngrid jätavad ta maha
26Ja kui nad olid laulnud kiituslaulu, läksid nad välja Õlimäele.
27Ja Jeesus ütles neile: „Teie kõik taganete minust, sest kirjutatud on: Ma löön karjast, ja lambad pillutatakse laiali.
28Kuid pärast minu ülesäratamist lähen ma teie eele Galileasse.”
29Aga Peetrus vastas talle: „Kui ka kõik taganevad, siis mina küll mitte!”
30Ja Jeesus ütles talle: „Tõesti, ma ütlen sulle, täna, selsamal ööl, enne kui kukk kaks korda laulab, salgad sina mu kolm korda ära.”
31Aga tema ütles eriti kindlalt: „Kui ma ka peaksin koos sinuga surema, mina ei salga sind mitte!” Nõndasamuti ütlesid ka kõik teised.
Jeesus palvetab Ketsemanis
32Ja nad tulid paika, mille nimi on Ketsemani. Ja Jeesus ütles oma jüngritele: „Istuge siin, seni kui ma olen palvetanud!”
33Ja ta võttis enesega Peetruse ja Jaakobuse ja Johannese ning muutus kurvaks ja tundis ahastust.
34Ja Jeesus ütles neile: „Mu hing on väga kurb surmani. Jääge siia ja valvake!”
35Ja ta läks pisut eemale, langes maa peale ja palvetas, et kui on võimalik, see tund läheks temast mööda.
36Ja ta ütles: „Abba, Isa! Sinul on kõik võimalik! Vii see karikas minust mööda! Kuid ärgu sündigu see, mida mina tahan, vaid see, mida sina tahad!”
37Ja ta tuli ja leidis jüngrid magamas ning ütles Peetrusele: „Kas sa magad, Siimon? Kas sa ei jaksa ühtainustki tundi valvata?
38Valvake ja palvetage, et te ei satuks kiusatusse! Vaim on küll valmis, aga liha on nõder.”
39Ja ta läks taas ära ja palvetas, lausudes need sõnad.
40Ja kui Jeesus tuli tagasi, leidis ta jüngrid taas magamas, sest nende silmad olid rasked unest ja nad ei teadnud, mida talle vastata.
41Ja ta tuli kolmandat korda ja ütles neile: „Teie muudkui magate ja puhkate! Küllalt! Tund on tulnud, vaata, Inimese Poeg antakse patuste kätte!
42Tõuske üles, läki! Ennäe, mu äraandja on lähedal!”

“Ärgem tehkem kristlase teerada laiemaks, kui Kristus selle rajas,” kirjutas John Bradford, protestantlik reformija, kes eskiõpetuses süüdistatuna põletati.

Saabunud ööpimedus loob tausta eelolevatele sündmustele kus kõik peavad läbima proovilepaneku. Jeesus rajab oma käitumise Vana Testamendi prohveteeringute mõistmisele, jüngrid aga juhinduvad puudulikust enesemõistmisest. Öö jätkudes suureneb kontrast Jeesuse ja tema jüngrite vahel.

Sakarja mõistatuslikust prohveteeringust (Sk 13:7-9), teab Jeesus, et kui ta risti lüüakse, siis jüngrid pillutatakse laiali, nad pannakes proovile ning puhastatakes “tules”. Kinnitades oma silmad eesmärgile, julgustab ja kinnitab Jeesus jüngreid, et ta tõuseb surmast ülest ning nad näevad teda jälle. Jüngrid aga on täiesti haaratud käesolevast hetkest, mis tõesti on kurjakuulutav ning segadusseajav.

Kõigepealt on neil salaja tulnud pidada paasasöömaaega, siis Jeesus hakkab rääkima oma matmisest, seejärel lahkub Juudas nende hulgast saanud pahaendelise hoiatuse. Oli hiline aeg ja väga pime ja jüngrid olid väsinud. Jeesus püüab äratada nende tähelepanu (“Tõesti ma ütlen teile.....s 30) andes teada, mis kohe sündima hakkab. Jüngrid ei ole võimelised seda kuulma. Jeesuse sõnad, et ta läheb nende eel Galileasse (s 28), lähevad neil kõrvust mööda. Neile jõuab pärale laialijooksmise sõnum, kuid nad ei suuda hetkekski uskuda, et on taoliseks käitumiseks tegelikult ka võimelised. Ja Peetrus oponeerib jõuliselt, Jeesuse sõnadele.

On raske kuulda enese kohta taolist sõnumit. Aga kui kuuleme midagi taolist Jeesuse käest, rajatuna Pühakirjale ning edasi antud Püha Vaimu kõnetuse läbi, või oma sõprade kaudu - siis tuleb olla tähelepanelik! Ka meil on hetki kus reageerime “Kui ka kõik teised, mina igatahes mitte!” - stiilis. Meil on valida meelitava, kuid ekskliku enesevaate säilitamise või tuleviku kiusatuste ja võitluste tarbeks kaitsva hoiatuse tõsiseltvõtmise vahel. John Bradford, keda peeti üheks pühamaks meheks alates apostlite ajast, heideti Toweri vangalsse Londonis. Ühel päeval, vaadates pealt kuidas paari kurjategijat hukkamisele viidi, ütles ta: “Näe seal läheb Jumala armust John Bradford”.

 
Ära saada meid kiusatusse, vaid päästameid ära kurjast!

Selle kommentaari autor: Annabel Robinson