Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Armastav andestus

Kolmapäev, 15. Juuni 2016

Loe läbi alltoodud kirjakoht: 2Kr 2:1-4

Korintosesse tulemata jäämise põhjustest
1Ma ju tegin endamisi sellise otsuse, et ma ei tule taas teie juurde kurbuses.
2Sest kui mina teid kurvastan, kes teine siis rõõmustaks mind kui see, keda ma olen kurvastanud?
3Ja just seepärast ma kirjutasin teile, et teie juurde tulles mind ei kurvastaks need, kelle üle ma oleksin pidanud rõõmustama. Olen ju veendunud teie kõigi suhtes, et minu rõõm on ka teie kõikide oma.
4Ma küll kirjutasin teile suures ahistuses ja südamekitsikuses paljude pisaratega, aga ma ei teinud seda selleks, et teid kurvastada, vaid et te mõistaksite, kui väga ma teid armastan.

Kuula, mida Jumal sulle ütleb: „Ma ei hülga sind ega jäta sind maha!” (Hb 13:5). Andku see kindel teadmine sulle rahu ja hingamist.

Pauluse eelmine kurvastav külastus ( 2:1) ja südamevaluga kirjutatud kiri ( 2:4) on puuduvad killud pildist, mis kirjeldavad tema  suhet Korintose kogudusega. Me ei tea sellest just palju, aga on ilmne, et need mõjutasid Pauluse otsust, mitte minna sinna enne selle kirja kirjutamist, mida me praegu loeme. Ilmselgelt olid seal koguduses toimunud asjad põhjustanud palju kurbust (2:5). Paulus säästis neid nö distsiplineerivast külastusest, et anda neile võimalus ise oma asjad korda seada ja lahendused leida (1:23,24).

Paulus oli teadlik sellest, et korralekutsumine võib kergesti viia meeleheiteni. Mõnikord aga peab tõeline armastus karm olema. Tuleb tunda kurbust oma tegude tagajärgedest ja meeleparandus peab olema tõeline. Kuid sama oluline on ära tunda, millal anda andeks ja millal julgustada, et inimene võiks uuesti alustada (s 7). Paulus oli väga tark ja elukogenud pastor! Hingevaenlane on tihti vaevu hoomatav ja väga vilunud. Üks viis, kuidas õõnestada vaimulikku kasvu, on öelda, et armastus tähendab mitte kunagi vastanduda ei iseenda ega teiste vastuvõetamatu käitumisega ja kõik sellised asjad pühitakse „vastutulelikkuse“ vaiba alla! Teine saatana salajane plaan (s 11) on viia meid sügavasse kahetsusse ja lootusetusesse, kus puudub igasugune võimalus leida andestust ja armastust. Meil, kristlastel, on palju õppida, et leida tasakaal korralekutsuva karmi armastuse ja kristliku andestava armastuse vahel (s 10).

Kuidas väljenduvad sinu kodukoguduses nii karm armastus kui ka andestav armastus? Palveta endale tarkust, mis aitaks sul leida seda tasakaalu omaenda elus ja oma suhetes teiste inimestega.

Selle kommentaari autor: APÜ