Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Õhuta lõket

Laupäev, 1. Oktoober 2016

Loe läbi alltoodud kirjakoht: 2Tm 1:1-7

Tervitus ja tänu
1Paulus, Kristuse Jeesuse apostel Jumala tahtmisel selle elu tõotust mööda, mis on Kristuses Jeesuses, -
2armsale pojale Timoteosele: Armu, halastust ja rahu Jumalalt Isalt ja Kristuselt Jeesuselt, meie Issandalt!
3Ma olen tänulik Jumalale, keda ma oma esivanemate viisil puhta südametunnistusega teenin, alatasa meenutades sind oma eestpalvetes ööl ja päeval,
4ning igatsedes sind näha, kui mulle tulevad meelde sinu pisarad, et ma saaksin täis rõõmu,
5mäletades sinu siirast usku, mis esmalt elas sinu vanaemas Loises ja sinu emas Eunikes ja nüüd - selles olen ma veendunud - elab ka sinus.
Julgustus kartmatuks Kristuse tunnistamiseks
6Sel põhjusel tuletan ma sulle meelde, et sa taas õhutaksid lõkkele Jumala ande, mis on sinus minu käte pealepanemise kaudu.
7Jumal ei ole meile ju andnud arguse vaimu, vaid väe ja armastuse ja mõistlikkuse vaimu.

Mõtle tagasi oma usurännakule ja täna Jumalat kõige eest, mis Ta on teinud su elus siiani.
Paulus toob väsimatult esile Jumala armu sõnumit. 2. Timoteose ja Tiituse kirjas annab ta kuus (2Tm 1: 8-10; 2: 8; 4:1; Tt1: 1-3;2: 11,12; 3:4-8) lühikest kuid südantsoojendavat evangeeliumikokkuvõtet, mis keskenduvad Issandale Jeesusele kui ühele muistse tõotuse täitumisele, ristilöödule, ülestõusnule ja hiilguses naasvale. See on evangeeliumi tõde, mida Timoteos peab valvama (1:14) ja jätkama (3:14) ja Tiitus peab õpetama (2:1,15) kogu autoriteediga (2:15). See tõde on nii oluline, et kõiki, kes püüavad seda võltsida või eitada, tuleb kohelda jõuliselt (nt Tt 3:10). Just selle evangeeliumi eest on Paulus nõus kannatama vangistust (2Tm 1:12) ja kestvaid raskusi (2Tm 2:3,10;3: 10,11; 4:5). Meie palve on, et kuuleksime seda aulist evangeeliumi värskel viisil ning et see võiks uuendada meie motivatsiooni kindlaks jääda.
Mõne analüüsi järgi on peamine asi, mida Paulus tahab edastada Timoteosele ja Tiitusele nende juhtimises, on nende roll rääkida ja kaitsta tõde, kuid see mõte võib olla eksitav. Mõned meist on näinud teatud robustsust tõe kaitsjatel. See võib põhjustada teatud isikutel maitsetut ülbust, kannatamatust ja teiste kahtlustamist. Mööndes vastuseisu pidevat tajutavat olemasolu, kutsub Paulus üles väga erinevale lähenemisele, nimelt õrna juhendamist (2Tm 2:25).
Mõlemad kirjad rõhutavad, et Timoteos ja Tiitus ja nende kaaslased peaksid elama tõe elu ja kaitsma seda oma elu hinnaga. Evangeelium saadab korda asju ja seda ei ole mõtet kaitsta, kui see ei muuda. Igavene elu, mida pakutakse evangeeliumis, on Jumala elu, mis saab reaalsuseks oma rahvas. Tt 2:10 võtab selle võrratult kokku: Jumala rahva elu peab muutma õpetuse Jumalast, meie Õnnistegijast, ligitõmbavaks.
 

Selle kommentaari autor: Andy Bathgate