Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Üles ja välja

Teisipäev, 2. Mai 2017

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Kl 4:2-9

Üldisi juhiseid
2Palvetage püsivalt, valvake tänupalves!
3Palvetage ühtlasi ka meie eest, et Jumal avaks meile sõna ukse kuulutada Kristuse saladust, mille pärast ma ju olen ahelais,
4et ma seda oskaksin avaldada nõnda, nagu ma pean rääkima.
5Käige tarkuses nende ees, kes on väljaspool, kasutades aega õigesti!
6Teie kõne olgu alati armu sees, soolaga maitsestatud, et te teaksite, kuidas teil tuleb igaühele kosta.
Isiklikke teateid ja tervitusi
7Kuidas mu käsi käib, küll seda kõike teatab teile Tühhikos, armas vend ning ustav abiline ja kaassulane Issandas,
8kelle ma selleks teie juurde saadan, et te teaksite, kuidas minu käsi käib, ja et ta julgustaks teie südameid.
9Ma saadan ta koos ustava ja armsa venna Oneesimosega, kes on pärit teie seast. Küll nemad teatavad teile kõik, kuidas lugu siin on.

Kui peaksid enda kogudust kujutama diagrammina - milline see oleks?

Tuleb välja, et kasutame igapäevaselt keskmiselt 16 000 sõna. Mõned rohkem kui teised. Tänu apostel Jaakobusele teame ka seda, et viis kuidas neid sõnu kaustame on kõige olulisem. Tänane piilbitekst meenutab meile kahte head sõnade kasutamise viisi - ning need mõlemad puudutavad “väljapool” (s 5) olijaid.

Esiteks on üks parimaid sõnade kasutamise viise Jumalaga rääkimine. Kõikides oma kirjades innustab Paulus meid palvetama sihikindlalt ja kogu otsustavusega (s 2), ning tegema seda pidevalt (1Ts 5:17). Me kõik tahaksime selles vallas end parandada. Jumalaga rääkimine peaks olema inimese igapäevane tegevus, sama loomulik kui hingamine ning selline vestlus peaks ka valitsema kogu inimese elu.

Nii pühendund palvetamist tuleks teha silmas pidades tulevikku - näiteks Kristuse tagasitulemise lootusele vaadates, või vähemalt suure ootuse ja tänutundega Jumala suunas oodates, et Tema viib oma plaanid täide, kui meie pühendume palvetamisele (s 3). Oluline on siinkohal ka tähele panna, et kuigi kutse palvele on iseeenesest karm, siis väärib märkimist, et kõik verbid piiblitekstis on antud mitmuses. Palvele pühendumine võib sageli osutuda oodatust kergemaks, kui seda tehakse üheskoos. Üleskutse valvamiseks viitab osaliselt ka sellele, et  meie palvetele vastamiseks võib Jumal avada erinevaid uksi, ning peame olema valmis neid märkama ning neist sisenema. 

Just seda palub Paulus ka enesele (s 3). Ta igatseb, et evangeelium võiks levida kõikjale, ning et veel uued territooriumid võiksid oma uksed kuulutamiseks avada. Ja võibolla võiksid koloslased palvetada ka selle eest, et Pauluse vanglauksed avaneksid.

Teine hea sõnade kasutamise viis on inimestele rääkimine. Päris suur osa meie sõnadest tänapäeval sünnib teistega suheldes ning mitte kõik neist pole kristlased. Seetõttu on meil vaja tarkust, kuidas kuulutada head sõnumit argikõnedes sellisel viisil, et  see peegelduks meie pühendumine Kristusele. Meie sõnad peavad kokku sobima jumalakartliku käitumisega, ning need peavad olema hästi  valitud sõnad, mis sobib ka meie reaalse käitumisega ning peegeldab pühendumust kristlikule maailmavaatele. On vaja sõnu, mida saadab jumalakartlik käitumine, hästi valitud sõnu, mis haaravad kinni võimalustest, võidukaid sõnu, mida Jumal saab kasutada südamete ja meele avamiseks. Kasutagem siis end 16 000 sõna täna heaks otstarbeks!

 
Palveta täna otsekui kõik sõltuks Jumalast ning tee täna tööd otsekui sõltuks kõik sinust (Püha Augustinus). Milline ala sinu elus vajaks praegu tähelepanu?

Selle kommentaari autor: Jonathan Lamb