Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Meenuta ka

Kolmapäev, 3. Mai 2017

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Kl 4: 7-18

Isiklikke teateid ja tervitusi
7Kuidas mu käsi käib, küll seda kõike teatab teile Tühhikos, armas vend ning ustav abiline ja kaassulane Issandas,
8kelle ma selleks teie juurde saadan, et te teaksite, kuidas minu käsi käib, ja et ta julgustaks teie südameid.
9Ma saadan ta koos ustava ja armsa venna Oneesimosega, kes on pärit teie seast. Küll nemad teatavad teile kõik, kuidas lugu siin on.
10Teid tervitab Aristarhos, mu vanglakaaslane, ja Markus, Barnabase õepoeg, kelle kohta te olete juba käsu saanud, et kui ta peaks tulema teie juurde, te võtaksite ta vastu;
11terviseid Jeesuselt, keda nimetatakse Justuseks. Nemad on ümberlõigatutest olnud ainukesed kaastöölised Jumala riigi heaks, kes on olnud mulle lohutuseks.
12Teid tervitab Epafras, kes on pärit teie seast, Kristuse Jeesuse sulane, kes alati võitleb teie eest palvetades, et te püsiksite täiuslikena ja oleksite täidetud kõigega, mis on Jumala tahtmine.
13Ma tunnistan temast, et ta kannab väga suurt hoolt teie eest ja nende eest, kes on Laodikeias ja Hierapolises.
14Teid tervitavad armas arst Luukas ja Deemas.
15Tervitage vendi Laodikeias ning Nümfat ja kogudust tema kojas!
16Ja kui see kiri teie juures on ette loetud, siis tehke nii, et seda loetaks ka Laodikeia koguduses ning et teie loeksite ka Laodikeiast tulevat kirja.
17Ja öelge Arhipposele: „Vaata, et sa täidad seda teenimiseametit, mille sa oled saanud Issandas!”
18Tervitus on mu enese, Pauluse käega. Mõtelge mu vangipõlvele! Arm olgu teiega!

Kui su sõber kirjutaks sinust kellelegi teisele, mida ta võiks sinu kohta öelda?

Meeskonnad on olulised. Nende läbi saab ilmsiks Jumala strateegia teenimistööks. Meile võib tunduda, et Paulus oli suur soleerija,  emotsionaalsesse asbesti mähitud superkangelane, aga selle kirja viimased lõigud näitavad kui väga vajas ta tegelikult sõprust ja tuge. Uues Testamendis on nimetatud umbes 70 inimese nime, kellest me muidu ei teaks midagi, aga tänu Pauluse suhtele nendega, teame. Nagu ka mujal (2Tm 4:9-22), lõpeb seegi kiri nende meenutamisega ja meil on siit palju õppida.

Esmalt, me vajame sõpru. Selle kirjalõigu keelekasutus on täidetud soojusest ja tänulikkusest armsate sõprade vastu, kes julgustasid ja toetasid, andsid edasi sõnumeid ning tervitusi, kes lohutasid ja tegid eestpalveid; andsid meditsiiniabi ja osutasid külalislahkust. Paulus ei oleks iial suutnud teha oma tööd ilma nendeta, ning ka meie ei suuda midagi ilma meeskonnata. 

Teiseks - me oleme teenijad, sulased. Mõnes tõlkes on seda sõna pehmendatud  (s 7), aga selle õige tõlge oleks isegi “ori”. Pauluse nimekiri ei ole formaalne ametnike või VIP’ide, või mingite kuulsate tiitlitega pärjatud tegelaste või vaimulike või teoloogide nimekiri. Pigem on see kirjutatud vennaliku toetamise ja alandliku teenimise võtmes, mida on väga vaja kristlikes kogukondades, kus mõnikord on lihtne ära unustada sulase roll ja selle asemel hakatakse kaitsma enda väärikust või tekitama hierarhiaid.

Kolmandaks  - me kõik vajame partnereid. Vaadake neid, kes töötasid Pauluse kõrval. Seal oli juute, paganaid, mehi ja naisi. Siin on vägagi intrigeeriv viide Aristarhosele, kaasvangile, ja Markusele - kellega enne olid lahkhelid,  aga keda nüüd soojalt meelde tuletatakse. Seda kõike teeb evangeelium, mis oma rikkalikkuses ühendab ka väga erinevaid inimesi ning mille läbi paljud ühinesid Paulusega tema missiooni täitmisel.

Seega on täiesti kohane, et Paulus lõpetab oma lühikese kirja ühe sõnaga, mis võtab kõik kokku. See on sõna mida ka meie vajame oma eluks, tööks ja partnerluseks evangeeliumi kuulutamisel: “Arm olgu teiega!” (s 18).

 
Mõned rollid kirikus tõmbavad enesele palju tähelepanu. Palveta nende eest enda koguduses, kes töötavad tavalistes või isegi märkamatutes rollides, kuid kelle igaühe eest tuleb olla tänulik.

Selle kommentaari autor: Jonathan Lamb