Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Ära ela ülejääkidest

Esmaspäev, 15. Mai 2017

Loe läbi alltoodud kirjakoht: 2Ms 16:9-36

Rahvast toidetakse lindude ja mannaga
9Ja Mooses ütles Aaronile: „Ütle kogu Iisraeli laste kogudusele: Tulge Issanda palge ette, sest tema on teie nurisemist kuulnud!”
10Ja sündis, et kui Aaron oli rääkinud kogu Iisraeli laste kogudusega ja nad pöördusid kõrbe poole, vaata, siis nähti pilves Issanda auhiilgust.
11Ja Issand rääkis Moosesega, öeldes:
12„Ma olen kuulnud Iisraeli laste nurisemist. Räägi nendega ja ütle: Täna õhtul te sööte liha ja hommikul leiba kõhud täis. Siis te mõistate, et mina olen Issand, teie Jumal.”
13Ja õhtul tulid vutid ning katsid leeri; ja hommikul oli kastekord leeri ümber.
14Ja kui kastekord oli haihtunud, vaata, siis oli kõrbe pinnal midagi õhukese soomuse taolist, peenikest nagu härmatis maas.
15Kui Iisraeli lapsed seda nägid, siis nad küsisid üksteiselt: „Mis see on?” Sest nad ei teadnud, mis see oli. Aga Mooses vastas neile: „See on leib, mida Issand annab teile süüa.
16Issand käskis nõnda: Igaüks kogugu sellest niipalju, kui ta sööb, kann iga pea kohta, vastavalt teie hingede arvule; igaüks võtku nende jaoks, kes tema telgis on!”
17Ja Iisraeli lapsed tegid nõnda, ja nad kogusid, üks rohkem ja teine vähem.
18Aga kui nad mõõtsid kannuga, siis ei olnud ülearu sellel, kes oli kogunud rohkem, ega tundnud puudust see, kes oli kogunud vähem; igaüks oli kogunud nõnda palju, kui ta sõi.
19Ja Mooses ütles neile: „Ükski ärgu jätku sellest midagi homseks!”
20Aga nad ei kuulanud Moosest, vaid mõningad jätsid sellest järele järgmiseks hommikuks; see täitus ussidega ja haises. Siis Mooses vihastus nende pärast.
21Nõnda nad kogusid seda igal hommikul, igaüks niipalju, kui ta sõi; aga kui päike läks palavaks, siis see sulas.
22Kuuendal päeval nad kogusid leiba kahekordselt, igaühele kaks kannu; siis tulid kõik koguduse vanemad ja teatasid sellest Moosesele.
23Ja tema ütles neile: „See ongi, millest Issand rääkis. Homme on puhkus, Issanda püha hingamispäev. Mida küpsetate, seda küpsetage, ja mida keedate, seda keetke! Aga kõik, mis teil üle jääb, pange endile homseks tallele!”
24Ja nad talletasid selle homseks, nagu Mooses käskis; see ei läinud haisema ega tulnud sellesse usse.
25Ja Mooses ütles: „Sööge seda täna, sest täna on Issanda hingamispäev; täna te seda väljalt ei leia.
26Kuus päeva saate seda koguda, aga seitsmes päev on hingamispäev, siis seda ei ole.”
27Seitsmendal päeval läksid ometi mõned rahva hulgast koguma, aga nad ei leidnud midagi.
28Siis Issand ütles Moosesele: „Kui kaua te tõrgute pidamast minu käske ja Seadust?29Vaadake, Issand on andnud teile hingamispäeva; sellepärast ta annab teile kuuendal päeval kahe päeva leiva. Igaüks jäägu paigale, ükski ärgu väljugu kodunt seitsmendal päeval!”
30Ja rahvas puhkas seitsmendal päeval.
31Ja Iisraeli sugu pani sellele nimeks „manna”; see oli valge nagu koriandri seeme ja maitses nagu mesikook.
32Ja Mooses ütles: „Issand käskis nõnda: Üks kannutäis sellest jäägu säilitamiseks teie sugupõlvedele, et nad näeksid leiba, millega mina teid söötsin kõrbes, kui ma teid tõin välja Egiptusemaalt.”
33Ja Mooses ütles Aaronile: „Võta üks nõu ja pane sellesse kannutäis mannat ning aseta see Issanda ette, säilitamiseks teie sugupõlvedele!”
34Ja Aaron asetas selle tunnistuse ette, säilitamiseks, nagu Issand oli Moosesele käsu andnud.
35Ja Iisraeli lapsed sõid mannat nelikümmend aastat, kuni nad jõudsid asustatud maale; nad sõid mannat, kuni nad jõudsid Kaananimaa piirile.
36Kann on kümnes osa poolest vakast.

Mis on sinu või su lähedaste vajadused täna? Kuidas on Jumal varem su vajadusi täitnud? Luba oma varasemalt täidetud vajadustel ehitada üles su usku kui oled palvetamas täna.

Mis viisil oled sa lubamas Jumalal üleval hoida oma elu ja tööd? Jeesus ütles: "Ärge nõutage rooga, mis hävib, vaid rooga, mis püsib igaveseks eluks." (Jh 6:27). Kust saad sina oma toidu tänaskes päevaks?

Teise Maailmasõja aegsetes pommirünnakutes jäid tuhanded lapsed orbudeks ja ilma peavarjuta. Paljud neist, kes päästeti ja paigutati põgenikelaagritesse, ei julgenud öösiti enam magada - nad kartsid ärgata kodutuna ja ilma toiduta jälle. Lõpuks tuli kellelegi mõte anda neile ööseks leivapäts kaissu - see oli pidev meenutus sellest, et nad olid süüa saanud sellel päeval ja saavad kindlasti ka homme. Ja see mõjus!1

Tundub, et Iisraeli rahval olid sarnased hirmud. Olgu, Jumal varustas meid täna - me saime täna vutte ja mannat süüa - aga kas tõesti on homseks ka varustus olemas? Selle asemel, et usaldada Jumalatõotust, mis Ta Moosese läbi oli andnud, üritasid nad säilitada osa mannast - igaks juhuks - ainult selleks, et näha kuidas see järgmisel hommikul oli söömiskõlbmatuks muutunud. Isegi sabbatipäeval oli neil vaja õppida, et Jumal ise saab hakkama nende alalhoidmisega! Detailideni kuulekas olemine oli ülioluline! Isegi peale kõike, mis oli juhtunud, näitavad järgnevad salmid, et neil oli puudu usaldusest (s 27-30).

Igaühe jaoks oli piisavalt (s 18); võrdsus oli oluline õppetund, mis tuli õppida (võrdle 2Kr 8:14-15) - ning samamoodi oli ka Jumalast sõltumine (Mt 6:24-27). Veelgi enam - Jumala varustus iganädalase puhkepäeva näol (s 23), oli midagi täiesti uut, midagi, mida nad polnud orjadena mitte kunagi kogenud. 

Kas need on uued õppetunnid ka sinu jaoks? Oled sa teadlik teiste inimeste vajadustest olukorras, kus sul endal on rohkem kui küllalt? Jaga seda nendega! Oled sa kunagi murelik tuleviku pärast või kuidas ots-otsaga kokku tulla? Meenuta iseendale, et kuigi Jumal võib sind erinevate olukordade kaudu läbi katsuda, hoolib Ta sinust alati kõige sügavamal viisil (1Pt 5:7). Kas sa võtad tõsiselt vajadust regulaarselt puhata ja saada värskendatud?

Kui sa arvad, et sul on liiga kiire, et peatuda ja puhata, siis on midagi väga valesti.

 

Jeesus, eluleib, varustab meid kõigega, mida vajame uueks jõuks ja vaimulikuks värskenduseks nii kõrbeaegadel kui ka külluseaegadel. Too oma vajadused Tema ette ja luba Tal külluslikult varustada sind kõigega.

1 - D Linn, SF Linn and M Linn, Sleeping with Bread, Paulist Press, 1995

Selle kommentaari autor: Vivien Whitfield