Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Ole julge!

Teisipäev, 18. Juuli 2017

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Hb 10:19-25 

Hoiatus ärataganemise eest
19Vennad, et meil on siis Jeesuse vere varal julgus sisse minna kõige pühamasse paika -
20selle tee on ta avanud meile uuena ja elavana vahevaiba, see on oma ihu kaudu -
21ja et meil on suur preester Jumala koja üle,
22siis mingem Jumala ette siira südamega usukülluses, olles südame poolest piserdamisega puhastatud kurjast südametunnistusest ja ihu poolest pestud puhta veega!
23Pidagem vankumatult kinni lootuse tunnistusest, sest ustav on, kes seda on tõotanud.
24Ja mõtelgem üksteisele, kuidas üksteist virgutada armastusele ja headele tegudele.
25Ärgem jätkem unarusse oma koguduse kooskäimist, nõnda nagu mõnel on kombeks, vaid julgustagem selleks üksteist - ja seda enam, mida rohkem te näete seda päeva lähenevat.

Millist vastuvõttu sa eelistad, kui lähed kellegi teise koju külla? Loo Jumalale samasugune vastuvõtt just nüüd, olles sisenemas Tema ligiollu - ja ole julge, et Tema võtab sind vastu samuti.

Eilsest tekstist nägime, kuidas Püha Vaim toob meile veendumuse pattude andestusest. Sõnad "et meil siis on" salmis 19 viitavad sellele, et kõik järgnevad väited on meie pattude andestuse kinnituse loogiline tulem. "Tee," kõige pühamasse paiks, mis meile on antud "uue ja elavana" (s 20) on Jeesuse enda isik. See tee on nüüd avatud, nii et meid julgustatakse minema seda kaudu siira südamega Jumala ette (s 22). Need salmid julgustavad meid omaks võtma julget ja enesekindlat kristlikku elu, kuid kõigi julgustavate sõnade keskel on ka mõned hoiatused. 

Vana lepingu ajal tekkisid tõsised probleemid sellest, kui elavat Jumalat ebasiiralt kummardama tulnud inimesed tegid sellest vaid tühja traditsiooni või rituaali - nii et meid hoiatatakse mitte langema samasse lõksu. Meid julgustatakse minema Jumala ette siira südamega (s 22) ja "pidama vankumatult kinni lootuse tunnistusest" (s 23). Andestuse kinnitus ei tähenda, et me võime patu suhtes muutuda ükskõikseks või tuimaks, kaotades silmist ohutegurid, mis võivad viia tagasilangemise, kompromisside või apaatiani.

Lugedes neid salme pane tähele kuidas korduvalt kasutatakse sõnu "meil, meile, mingem" ning pea meeles, et kristlik elu on oma olemuselt jagatud, ühine, mitte individualistlik. Pane ka tähele, et kõik need julgustused ja juhised, mis algavad sõnadega "mingem…" on antud sõnade "läheneva päeva" (s 25) valguses. See on Kristuse teise tulemise päev, mil mõistetakse kohut kõigi rahvaste üle. Ning küsi endalt mõni (või kõik) järgnevatest küsimustest: Kui julge olen ma palves? Milline on mu koguduse palve-elu? Kas me armastame "minna Jumala ette"? Kui "vankumatud" me oleme oma kristliku lootuse ja usu pidamises? Kui efektiivsed me oleme üksteise virgutamises armastusele ja headele tegudele? Kas mõnedel meie seast on kiusatuseks "jätta unarusse koguduse kooskäimist"? Kui innukalt oleme ootamas Issanda päeva lähenemist?

Mõtle läbi kõik need neli kirjakohas antud instruktsiooni. Kas on midagi spetsiifilist, mida saaksid teha, et neid täna rakendada? Palveta ja palu, et Jumal võiks näidata sulle kuidas võiksid seda teha - ja palu julgust ja jõudu, et kuuletuda.

Selle kommentaari autor: Marian Raikes