Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Ootamatu jõud

Laupäev, 5. August 2017

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Hb 11:32-40

Usust ja uskujatest muistsel ajal
32Ja mida ma veel ütlen? Mul puudub aeg jutustada Gideonist, Baarakist, Simsonist, Jeftast, Taavetist, Saamuelist ning prohvetitest,
33kes usu läbi vallutasid kuningriike, mõistsid kohut, said kätte tõotusi, sulgesid lõvide suud,
34kustutasid tule väe, pääsesid pakku mõõgatera eest, said nõtrusest tugevaks ja vägevaks sõjas, tõrjusid tagasi võõraste vaenuleere.
35Naised said tagasi oma surnud ülestõusnutena. Ühed lasksid end piinata surnuks, võtmata vastu pakutud vabadust, selleks et saada paremat ülestõusmist.
36Teised said kogeda pilkamist ja rooska ning ahelaid ja vanglat.
37Neid on kividega surnuks visatud, pooleks saetud, mõõgaga hukatud, nad on lamba- ja kitsenahas käinud maad mööda ringi, puuduses, viletsuses ja kurja kannatades.
38Nemad, keda maailm ei olnud väärt, hulkusid ringi kõrbetes ja mägedel ning varjasid end koobastes ja urgudes.
39Ja kuigi nad kõik said oma usu läbi tunnistuse, ei saanud nad kätte tõotust,
40sest Jumal on midagi paremat näinud ette meile, nii et nemad ilma meieta ei saaks täiuslikuks.

Kas tunned end kartlikuna, haavatavana või puudulikuna? Püüa suunata oma süda ja fookus Jumalale, ning palu, et Tema annaks sulle aimu enda perspektiivist.

Kogedes end väljapool olijana, jätab kirja autor meid mõtisklema selle üle, mida oleks veel võinud öelda sellise usklike rea kohta ( 32). Neli kohtumõistjat, Giideon, Baarak, Simson  ning Jefta, on kõik näited puudulikest inimestest. Neil kõikidel oli aegu, mil nad kartsid, peitsid end oma vaenlaste eest, andsid ebamõistlikke vandeid ning Simsoni juhtumil, kukkusid läbi ka seksuaalsuhtes - ning kõigest hoolimata tõstetakse neid kõiki esile kui usukangelasi ning vallutajaid. Ka Taavet oli läbikukkuja, kuid ka tema ületas oma patu usu ja meeleparanduse läbi ( Ps 51).

Nii Saamueli kui ka teiste prohvetite juures näeme mitmeid inimlikke hetki (1Sm 8:1-3), kui taas oli nende usk see, mis ületas läbikukkumised. Salmid 33 ja 34 heidavad valgust Taanieli raamatule, kus usu läbi vaigistatakse lõvid ning kustutatakse tuleleegid. 

Tänase kirjekoha esimene pool püüab valgusvihku laialdaselt levinud müüdi sellest, et kõikide uskujate käsi käib hästi. Näeme, et olid mõned, kellede jaoks sai pääste reaaluseks, kuid kõiki neid tõstetakse esile mitte pääste vaid nende usu tõttu. Salmis 34 kohtame tõde, mida esitleb oma kirjades ka Paulus: “ kui ma olen nõder, siis olen tugev” (2Kr 12:7-10). Peale seda muutub aga kogu stseen oluliselt. Mäletan kuidas aastal 1978 loeti neid salme 32-40 avalikul  sündmusel kus mälestati üheksat misjonäri ning nende lapsi, kes olid mõrvatud Vumbas, Zimbabwes, kus nad teenisid meditsiinipaersonali ning õpetajatena. “Maailm ei olnud neid väärt” (s 38). 

Usk ei garanteeri pääsemist selle maailma raskustest, kuid see tõotab suurt tasu juba siin ning veel enam igavikus. 40.salmit kajab veelkord sõna “parem”, viidates sellele, et mis iganes kuulub meile praegu Kristuses, on igal viisil parem kui see, mida Vana Testamendi aegadel usu läbi kätte saadi, võites viimselt isegi surma.

 

“Issand just nii ma tunnen end - nõdrana, puudulikuna (ole siinkohal oma väljenduses võimalikult detailne ning täpne) - hirmununa tegema isegi seda, mida Sina minult oled palunud! Ometi ma tean, et Sina oled mu jõud. Seepärast avan oma südame Su ligiolule, ligitulemisele; su rahule, võimestamisele ning varustusele.”

Selle kommentaari autor: Eric Gaudion