Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Jumal õnnistagu sind!

Reede, 4. August 2017

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Hb 11:23-31

Usust ja uskujatest muistsel ajal
23Usus hoidsid Moosese vanemad pärast ta sündimist teda kolm kuud varjul, sest nad nägid ta olevat ilusa lapse ega kartnud kuninga korraldust.
24Usus keeldus Mooses, kui ta oli saanud suureks, laskmast end nimetada vaarao tütre pojaks.
25Ta eelistas pigem näha vaeva koos Jumala rahvaga kui üürikest aega nautida pattu,
26sest Egiptuse aaretest suuremaks rikkuseks pidas ta teotust Kristuse pärast, sest ta tõstis oma silmad tasu poole.
27Usus jättis ta maha Egiptuse, kartmata kuninga raevu, sest otsekui nähes nähtamatut, püsis ta vaprana.
28Usus toimetas ta paasat ja vere määrimist uksepiitadele, et hukkaja ei puudutaks nende esikpoegi.
29Usus läbisid nad Punase mere otsekui kuiva maa, ja kui egiptlased püüdsid teha sedasama, siis nad uppusid.
30Usus langesid Jeeriko müürid, kui seitse päeva oli käidud nende ümber.
31Usus ei hukkunud hoor Raahab koos sõnakuulmatutega, sest ta oli rahuga vastu võtnud salakuulajad.

Kelle või mille pärast kannad praegu palvekoormaid? Mõtle neile, kui loed tänast kirjakohta.

Iisak, Jaakob ja Joosep on meile sellise usu eeskujudeks, mis mõjutab terveid suguvõsasid ja kogukondi. Igaüks neist soovis surmale liginedes anda edasi oma lastele teadmise sellest, milline rõõm on käia koos Jumalaga. Kui Iisak andis edasi oma õnnistust, pettis Jaakob teda (1Ms 27:27-29), kuid kord öeldud sõnad olid tagasivõtmatud. Meie sõnadel on pikaajaline toime - eriti meie lastele, kuigi me alati ei mõista, mis nende mõtetes toimub. Püüdsime oma naisega alati teadvustada, et söögilaua taga oli koos meiega ka mitmed väikesed kõrvad. 

Jaakob võimaldas perekonnal näha sissevaadet oma isiklikku jumalakummardamisse ka sel hetkel kui ta neid õnnistas (s 21). Hoolimata suurest nõrkusest, mis sundis teda pereliikmete poole pöördumiseks kepi najale toetuma, ülistas ta endiselt Jumalat.

Moosese vanemad pälvisid koha usukangelaste saalis seetõttu, et usaldasid oma lapse jõevoogudesse asetades Jumala hooleks (2Ms 2:1-3). Beebit pigitatud korviga Niiluse voogudesse pannes, toimisid nad korvi käest lastes ainult usus. Mõnikord tuleb ka meil läbi teha raske õppetund, lubades minna ka neil, kellest väga hoolime. Ilma Moosese vanemate väljaastumiseta usus, oleks see lapsuke surnud.

Iisraeli suur kangelane ja päästja Mooses võlgnes kõik oma usklike vanemate ohverdavale armastusele. Ning nende usk sai rikkalikult tasutud. Ja kui Mooses pidi tegema omaenda valikud - kas keerata selg hõlbuelule Egiptuses ning samastuda Jumala rahvaga või mitte - siis oli tema valiku tagajärjeks suure päästeplaani algus, mis mõjutas paljusid põlvkondi peale teda.  

 

Kolmes sosinal öeldud, kuid usust täidetud ning Pühast Vaimust inspireeritud sõnas on enam väge, kui terves sõnavalingus, mida kannab kihk selgitada kuidas Jumal peaks teatud olukorras toimima. Kuulata, mida Jumal tahab sulle praegu öelda, ning luba Pühal Vaimul juhtida oma palveid.

Selle kommentaari autor: Eric Gaudion