Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Jumalik juhtimine

Pühapäev, 3. Detsember 2017

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Js 9:1-6

Rahuvürsti sünd ja valitsus
1 Rahvas, kes käib pimeduses, näeb suurt valgust; kes elavad surmavarju maal, neile paistab valgus.
2Sina teed rohkeks rahva, ja valmistad talle suure rõõmu: nad rõõmustavad sinu ees otsekui lõikusajal ollakse rõõmsad, otsekui saaki jagades hõisatakse.
3Sest tema koorma ikke ja tema õla kepi, tema sundija vitsa sa murrad nagu Midjani päevil.
4Sest iga sõjakäras sõtkutud saabas ja veres vettinud vammus põletatakse tuleroaks.
5Sest meile sünnib laps, meile antakse poeg, kelle õlgadel on valitsus ja kellele pannakse nimeks Imeline Nõuandja, Vägev Jumal, Igavene Isa, Rahuvürst.
6Suur on valitsus ja otsatu on rahu Taaveti aujärjel ja tema kuningriigi üle, et seda kinnitada ja toetada kohtu ja õigusega, sellest ajast ja igavesti. Vägede Issanda püha viha teeb seda.

Kes tahab juhtida orkestrit, peab rahvahulgale selja pöörama.

See kirjakoht on tuttav kõigile neile, kes on advendiajal jõululaule laulnud. Kummalisel kombel kutsub Jesaja rahvast üles vaatama põhja poole, kust tuleb abi (s 1), samas tema kaasaegne Miika õhutab hoopis lõuna poole vaatama, kus asub Petlemm. Seda vastuolu selgitab meile jõuluevangeelium Jeesuse tulekust. Rõhuva pimeduse pühib ära valgus, olgu selleks kasvõi küünlavalgus.

Tuli kutsub inimesi kokku, näitab teed, kaitseb ja hoiatab ohtude eest. Juuda rahvale võis tunduda võõras mõte sellest, et pääste võiks tulla nende tollaste vaenlaste piirkonnast põhja poolt, Iisraeli riigist. Prohveti jaoks oli riigi kaheks jagunemine ajutine nähtus.   Aga lootus ei peitu filosoofias, vaid õiges juhis. Vastuseks kesisele juhtimisele näitab Jumal tõelise juhi omadusi (s 6). Tema mõistab inimkonna olukorda ja teeb õigeid otsuseid, mitte lihtsalt empaatiast, vaid omades tegelikku väge asju tõeliselt muuta.

Tema juhtimisel tunneb rahvas end perena, mida isegi surm ei suuda lahutada. Ta toob segaduse ja konfliktide asemele rahu, mille sisuks on õige suhe Jumala, maailma, ühiskonna ja perekonnaga.  Näeme kõiki neid aspekte täitumas evangeeliumis. Jesaja prohveteeringus pole oluline lihtsalt see, milline see juht on, vaid see, mida ta teeb. Ta muretseb õigluse pärast (s 7) ja see peaks ka meile omane olema, nii suhtumistes kui tegudes.

Meil on eesõigus paluda Jumalalt lisaks Tema väele ka head nõu Imeliselt Nõuandjalt.

 
Kui su elus on olukordi, mida sooviksid muuta, siis palu, et Jumal aitaks sul muuta oma suhtumist.

Selle kommentaari autor: APÜ