Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Rõõm kurbuse asemel

Esmaspäev, 11. Detsember 2017

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Est 8:1-17

Haaman puuakse
1Selsamal päeval andis kuningas Ahasveros kuninganna Estrile juutide vaenlase Haamani koja; ja Mordokai võis tulla kuninga ette, sest Ester oli teatanud, kes ta temale oli.
2Ja kuningas tõmbas oma pitserisõrmuse, mille ta Haamanilt oli ära võtnud, ja andis selle Mordokaile; ja Ester pani Mordokai Haamani koja üle.
Ester päästab juudid
3Aga Ester rääkis veel kuninga ees ja heitis tema jalge ette maha, nuttis ja anus teda, et ta keelaks agaglase Haamani kurjuse ja tema kava, mille ta juutide vastu oli sepitsenud.
4Siis sirutas kuningas kuldkepi Estri poole ja Ester tõusis ning seisis kuninga ees
5ja ütles: „Kui kuningas heaks arvab ja kui ma tema ees olen armu leidnud, kui see asi on kuninga meelest õige ja mina tema silmis vastuvõetav, siis lase kirjutada, et agaglase Haamani, Hammedata poja kirjad kavaga, mis ta kirjutas kõigis kuninga maades olevate juutide hukkamiseks, tagasi võetaks!
6Sest kuidas võiksin näha õnnetust, mis mu rahvast tabab, ja kuidas võiksin vaadata oma sugulaste hukkumist?”
7Siis ütles kuningas Ahasveros kuninganna Estrile ja juut Mordokaile: „Vaata, ma olen andnud Haamani koja Estrile ja Haaman ise on puusse poodud, sellepärast et ta tahtis pista oma käe juutide külge.
8Ja nüüd kirjutage teie ise juutide pärast kuninga nimel, nagu teie meelest hea on, ja kinnitage see kuningliku pitserisõrmusega; sest kirja, mis kuninga nimel on kirjutatud ja kuningliku pitserisõrmusega on kinnitatud, ei saa tagasi võtta!”
9Siis kutsuti otsekohe kuninga kirjutajad - see oli kolmandas kuus, siivanikuus, selle kahekümne kolmandal päeval - ja kirjutati kõik, mida Mordokai käskis, juutidele ja asehaldureile, maavalitsejaile ja maade vürstidele Indiast Etioopiani, saja kahekümne seitsmel maal, igale maale tema kirjaviisis ja igale rahvale tema keeles; ka juutidele nende kirjaviisis ja keeles.
10Seda kirjutati kuningas Ahasverose nimel ja kinnitati kuninga pitserisõrmusega; ja kirjad läkitati ratsakäskjalgadega, kes ratsutasid kuninglikel hobustel, võidusõiduratsudel.
11Kirjas lubas kuningas juutidel igas linnas kokku tulla ja oma elu kaitsta, hävitades, tappes ja hukates iga rahva ja maa kõik relvastatud jõud, kes neile kallale kipuvad, ka lapsed ja naised, ja riisudes nende vara,
12ühel ja samal päeval kõigis kuningas Ahasverose maades. See päev oli kaheteistkümnenda kuu, see on adarikuu kolmeteistkümnendal päeval.
13Kirja ärakiri oli antud seadusena igale maale, avaldamiseks kõigile rahvastele, et juudid selleks päevaks oleksid valmis oma vaenlastele kätte maksma.
14Kuninglikel hobustel ratsutavad käskjalad läksid kuninga käsul kiiresti välja ja ruttasid, niipea kui seadus oli Suusani palees antud.
15Ja Mordokai tuli kuninga juurest kuninglikus kuues, sinises ja valges, suure kuldkrooniga ning valge ja purpurpunase mantliga; ja Suusani linn hõiskas ja rõõmustas.
16Juutidel oli õnn ja rõõm, õndsus ja au.
17Ja igal maal ja igas linnas, igal pool, kuhu kuninga käsk ja tema seadus jõudis, oli juutidel rõõm ja ilutsemine, pidu ja head päevad; ja maa rahvast tunnistasid paljud endid juutideks, sest neid valdas hirm juutide ees.

“Ma muudan nende leina rõõmuks, ma trööstin ja rõõmustan neid pärast kurvastust…” (Jr 31:13) Too oma kurvastus Jumala ette ning võta Tema käest vastu lohutus ja rõõm.

Surmahirmu, mis tekib pea kohal rippuva genotsiidi tõttu, ei ole võimalik ette kujutada, eriti aga nende puhul, kes on siiani elanud rahulikes ning harmoonilistes kultuurides. Kahjuks on selline hirm reaalsuseks ka praegu, ning jätkuvad tragöödiad maailmas tuletavad meile meelde, et usulised, rassilised ning poliitilised klikid võivad esile kutsuda uskumatu kaose, mida ei pruugi peatada isegi  sekkumine rahvusvahelisel tasandil. 

Ka ei tohi unustada neid kirjeldamatuid julmusi mida juudid läbi aegade on pidanud kannatama, eriti aga Holokausti ajal. Kuigi Haamani kuri plaan oli avalikustatud ning Haaman ise hukatud, oli hukatust külvav kuninglik edikt endiselt jõus. Pagenduses elavatel juutidel oli põhjust oodata kõige hullemat.

 Tundub, et kuninga meelest oli kõik lahendatud sellega kui Haamani omand anti üle kuningannale ning Haamani mõjuvaldkond Mordokaile - kelle sugulus Estriga oli nüüd avalikustatud. Aga Estril oli veel palju teha. Palju nähtavama tunderõhuga esitab ta uuesti oma alandliku, kuid kirgliku palve päästa oma rahvas. Juba väljakuulutatud ja juute hukutava otsuse saab tühistada vaid uus, kuninglik käsk, rõhutab Ester. 

Tehniliselt oli seda Pärsia seadusandluse raames võimatu teha, ning kuningas andis edasi tekkinud väljakutse koostada uus, reaalselt rakendatav seadus, mida sai allkirjastada kuninga volitusega.

Estri palved olid toonud oodatud load ja see võimaldas Mordokail juhtida ning kontrollida kogu kirjutamise, allkirjastamise ning väljakuulutamise protsessi. Nüüdsest alates olid nad Estriga koos riigi juhtimise meeskonnas!

Uudist selle kohta, et juutidele oli antud luba koguneda ning ennast kaitsta kõikide rünnakute vastu tervitati suure rõõmu ja tähistamisega. Paastumise asemel peeti pidu ning kõik mittejuudid vaatasid seda suure hämminguga. Kreekakeelne lisa Estri loole tsiteerib uut edikti: “Kõigeväeline Jumal on loonud selle päeva rõõmupäevaks ning mitte hukatuseks oma rahvale.” Estri nõusolek panna kaalule oma elu, sai kogu loos otsustavaks pöördepunktiks (vt teisi sarnaseid juhtumisi, nt Maarjast - Lk 1:29-33, Lk 1:38; ja Jeesusest - Hb 12:2-4).

 
“ Kiida, mu hing, Issandat, ja ära unusta ainsatki tema heategu! ….Tema, kes ehib sind helduse ja halastusega nagu pärjaga.” (Ps 103:2,4)

Selle kommentaari autor: Grace Thomlinson