Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Pea meeles!

Kolmapäev, 13. Detsember 2017

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Est 9:17-10:3

Juutide kättemaks
10Haamani, Hammedata poja, juutide vaenlase kümme poega tapeti, aga tema vara külge nad ei pistnud oma kätt.

Tõmba paberile lihtne joon, mis kirjeldaks sinu teekonda Jumalaga paari viimase aasta vältel, ning mis näitab ära kõrg- ja madalhetked. Mida on Jumal su teinud sinu, su perekonna ja sõprade elus?

Kõige vähem juutide pühadest teatakse puurimi püha, kuid asjaolu, et juudid üle terve maailma seda igal aastal tähistavad (ning suure draama ja naljasoonega - vt www.jewfaq.org/holiday9.htm ) - osutab toimunud sündmuste usulisele mõjukusele. Estri-Mordokai meeskonna õigeaegne tegutsemine tagas selle, et tulevased põlvkonnad ei unusta iial seda lugu, kuidas nende tagakiusatud vennad ja õed päästeti täielikust hävitamisest.

Kuigi päris suur hulk juute jäigi alaliselt elama Pärsia riigi ümbrusesse, tuli pagendatute teine laine Esra ja Nehemja juhtimisel  tagasi kodumaale, kus nad taastasid ja uuendaisd oma usulised ja religioossed praktikad ning selle käigus tõid sisse ka uue püha teiste, juba traditsioonilisemate pühade sekka.

Puurimi püha ei kuulu nende hulka, mille pidamist Toora nõudis, kuid selle tähistamisel on reaalne seos iidse Iisraeli ajalooga. Puurimieelse sabati liturgias on mitmed tekste Jumala võidust amalekkide üle, pakkudes nii sügavama tähenduse ja tausta Mrodokai ja Haamani vahelisse võitlusesse. 

Liisu heitmise teel määrati kindlaks ettevalmistatud tapatalgute kuupäev, ent Jumal oli see, kelle päästeplaanis oli kindlaks määratud hoopis juutide võit oma vaenlaste üle. Jumal toimib jätkuvalt oma plaani kohaselt ning Temal ei ole juhuseid. Ülestõusmispühade rõõmus tähistamine on samalaadne, kaua etteplaanitud võidu tähistamine  ja lähim analoog Jumala sellisele toimimisele ( 1Kr 15:57).

Estri raamatu üle tasub mõtiskleda eriliselt siis, kui on tarvis leida ühendus piibellike väärtuste ning kasvavalt sekulaarse maailma vahel. Usk ettemääratud saatusesse tundub võidutsevat meie päevil - kui vaadata horoskoopide jätkuvat populaarsust. Estri raamat aga osutab, et saatus ei ole muutumatult ette määratud, vaid muudetav eriti siis, kui kipub minema vastuollu Jumala igavikuliste eesmärkidega. Estri raamat inspireeirb meid uskuma, et Jumalale ustavatel naistel ja meestel on palju, mida teistele anda, nii läbi oma sõnade, tegude kui ka nende ühiskondade heaolu millesse nad on elama asetatud.  Samamoodi kui tegid seda Ester ja Morodkai.

 
Issand Jumal, minu Kuningas - aita mul täna meeles pidada kõike, mida Sina minu heaks teinud oled. Aamen.

Selle kommentaari autor: Grace Thomlinson