Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Hea kasvamiseks

Neljapäev, 14. Detsember 2017

Loe läbi alltoodud kirjakoht: 2 Pt 1:1-11

Tervitus
1Siimeon Peetrus, Jeesuse Kristuse sulane ja apostel - neile, kelle osaks on saanud meie omaga sama kallis usk meie Jumala ja Päästja Jeesuse Kristuse õiguse läbi:
2Armu ja rahu saagu teile rohkesti Jumala ja Jeesuse, meie Issanda tundmise kaudu!
Üleskutse pühale elule
3Tema jumalik vägi on meile kinkinud kõik, mis on vajalik eluks ja vagaduseks, tema tundmise kaudu, kes meid on kutsunud omaenese kirkuse ja väärikusega.
4Sel viisil on meile kingitud kõige kallimad ja suuremad tõotused, et te nende kaudu võiksite põgeneda kaduvusest, mis valitseb maailmas himude tõttu, ja saada jumaliku loomuse osaliseks.
5Just seepärast te peategi olema kõigiti valmis arendama oma usus voorust, vooruses tunnetust,
6tunnetuses kasinust, kasinuses kannatlikkust, kannatlikkuses vagadust,
7vagaduses vennalikkust, vennalikkuses armastust,
8sest kui teil seda kõike on, ja veel rikkalikult, siis te ei jää laisaks ega viljatuks meie Issanda Jeesuse Kristuse tundmises;
9kuid kellel seda pole, on pime ja lühinägelik; ta on unustanud, et on puhastatud oma endistest pattudest.
10Seepärast, vennad, olge veelgi innukamad kindlustama oma kutsumist ja äravalimist, sest kui te seda teete, ei väärata te iial.
11Sest nõnda võimaldatakse teile takistamatu sissepääs meie Issanda ja Päästja Jeesuse Kristuse igavesse kuningriiki.

Inimene Jeesus kehastab täielikult seda pühadust, mida ka meie peame taotlema, kuid üksnes ohvritall Jeesus teeb võimalikuks selle kättesaamise vabastades meid patu orjusest. Patt ei ole enam meie peremees! Jeesus on. Au saagu Talle!

Jeesusega koos käimine võib teinekord tunduda üsna frustreerivana. Mõnikord võib kristlase elu tunduna nagu lumerookimine tuisus - palju rasket tööd ning ei mingeid erilisi saavutusi. Võibolla on viga minus? Tundub, et Peetrus viitab sellele, et me kõik võime olla efektiivsed ning viljakandvad (s 8) - isegi rohkem veel, meil on olemas kõik, mida on vaja selliseks eluks ja vagaduseks (s 3)! Saladus - kui seda üldse on - peitub selles, millised on meie usu alused.

Usk algab inimesest, ütleb Peetrus, Jeesusest, kes omas kolme vaimset kvaliteeti, mida pole kusagilt mujalt võimalik leida: õigsust, armu ning rahu. Sa võid olla Jumala ees õige, kogeda Tema teenimatut soosingut ning omada rahu enda ning maailma Looja vahel - üksnes Jeesuse tõttu. 

Neile lisaks mainib Peetrus ka headust, tunnetust, eneskontrolli, kannatlikkust, jumalakartlikkust ning vennaarmastust kui omadusi ja voorusi, mida meil tuleb “selga panna” (s 5-7). Tegelikult on meid kutsutud olema lausa kangelased headuses! Sõna, mis on tõlgitud headuseks - kasutati kirjeldamaks jumalate poolt antud jõudu heade tegude tegemiseks. Ja meile on antud soovitus teed jätkates kasvada, rajada end oma usule ning praktiseerida enesevalitsust sellel Jeesuse teekonnal. Meid kutsutakse üles lõppematule kannatlikkusele, mis ootab ära viljalõikuse; kasvavale jumalakartusele, mis võimaldab teistel näha meis Jeesust; lahkusele ja armastusele nii, et kui inimesed vaatavad meie kogukonnale, siis nad näevad seda, mis on püha ja kõrvale pandud. 

Võibolla on täna abiks, kui mõtled elukutsetele, mis aitavad kasvada kristlikes omadustes. Kas oled olnud kangelane, õpetlane, sportlane, põllumees, pühak või sõber? Pea meeles, et sul juba on kõik see, mida vajad. Mitte keegi ei oota, et hakkaksid otsima veel midagi muud väljapool Kristust, kuid ehk on Kristuses veel paljut, mida võiksid avastada?

 
Kui oled oma kristlike kvaliteetide taotlemises pidama jäänud (s 5-7), võib põhjus olla selles, et taotled elu, mis pole päris Kristuse keskne. Otsi palves selgust või räägi oma pastoriga. Aga ära jää “laisaks ja viljatuks! (s 8).

Selle kommentaari autor: Karl Martin