Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Tõde on välja öeldud

Reede, 15. Detsember 2017

Loe läbi alltoodud kirjakoht: 2 Pt 1:12-21

Prohvetite ja apostlite tunnistus
12Seepärast ma tahan teile kõike seda üha meelde tuletada, kuigi te seda küll teate ja olete kinnitatud teile antud tões.
13Ma pean aga õigeks teid meenutamise abil virgutada, niikaua kui ma olen selles telgis,
14teades, et mu telgi mahavõtmine on varsti käes, nagu ka meie Issand Jeesus Kristus on mulle seda teatanud.
15Aga ma tahan hoolt kanda, et teie igal ajal ka pärast minu lahkumist võiksite neid asju mäletada.
16Meie Issanda Jeesuse Kristuse väge ja tulemist ei ole me teile teatanud mingeid targutavaid müüte jäljendades, vaid me oleme tema suurust näinud oma silmaga.
17Sest ta sai au ja kirkust Jumalalt Isalt, kui ilmvõrratult kirkuselt kostis talle hääl: „See on minu armas Poeg, temast on mul hea meel!” -
18Ja seda häält me kuulsime tulevat taevast, kui me olime koos temaga pühal mäel.
19Ja nii on meil midagi kindlamat prohvetisõnast ja te teete hästi, kui panete tähele seda nagu lampi, mis paistab hämaras paigas, kuni päev hakkab hahetama ning koidutäht tõuseb teie südameis.
20Seda mõistke esmalt, et ühtki prohvetiennustust Pühakirjas ei või omapäi seletada,
21sest iialgi pole ühtegi prohvetiennustust esile toodud inimese tahtel, vaid Pühast Vaimust kantuina on inimesed rääkinud, saades sõnumi Jumala käest.

“Avanegu su sõnad, säragu neist valgus ning tulgu inimestele maa peal arusaamine…” (Ps 119:130 laiendatud). Tule täna Piibli juurde oodates ilmutust enda elu jaoks.

Mis on sinu elus autoriteediks? Mitte see, mida sina tahaksid öelda, vaid see mida su elu räägib?

Peetrus teab, et tal ei ole enam palju aega jäänud selleks, et edasi anda kõike, mida ta on usuteekonnast mõistnud. Jeesus oli talle ilmutanud, et ta varsti sureb ning ka seda, milline see surm on. Peetrus tahab enne aga kindlustada, et kogudus, mida ta on aidanud üles ehitada, võiks seisma jääda Jumala sõna väes ja meelevallas.

Salmis 15 ütleb ta, et kuigi inimesed surevad jääb Jumala sõna püsima. See lause tõusis esile kui mõltesin praeguse ajastu kuulsuste-kultuurile ka kristlikus teenimistöös. Peetruse eesmärgiks on, et Jumala sõna ise (mitte mõni populaarne pastor) võiks omada usklike elus meelevalda ja autoriteeti. Inimesed surevad, aga Sõna jääb elavaks.

Peetrus räägib ka Jeesuse ilmutusest. Seda kuulsid nii apostlid kui ka prohvetid (s 18-19). Seesama sõna on valgus meie praeguse maailma pimeduses. See on Sõna, mille Jumal ütles ning mis oli isnpireeritud Pühast Vaimust.

Juba see tõsiasi, et sa täna seda teksti siin loed näitab, et sa taotled sügavamat arusaamist Jumala sõnast, ning et ka sina saad Peetruse pärandi kaudu õnnistatud. Sellest hoolimata jääb kõlama küsimus: kuivõrd on Jumala sõna sinu elus autoriteediks? Paljud tunnevad selle ära kui meelevallaga sõna, aga kas nad annavad sellele enda elus mõjuvälja? On üsna lihtne sõnades elada Jumala sõna kohaselt, aga tegelikkuses anda oma elus autoriteet hoopis millelegi muule. Näiteks kultuurile (sellele, mida teevad kõik teised meie ümber); traditsioonile (sellele, kuidas on kogu aeg tehtud), tunnetele, kogemusele, mõistusele või loogikale. Peetrus aga hoiatab, et kui nii teeme, siis me ei kasva enam usus.

 
Sina oled “ainuke evangeelium”, mida paljud inimesed kunagi üldse “lugeda” saavad ( vt 2Kr 3:2-3) Palveta nende mittekristlaste pärast, keda tunned - et nad võiksid näha Jeesust sinus.

Selle kommentaari autor: Karl Martin