Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Puhas jõud

Teisipäev, 19. Detsember 2017

Loe läbi alltoodud kirjakoht: 2Pt 3:1-7

Issanda päeva tulemisest
1Mu armsad, see on nüüd juba teine kiri, mille ma teile kirjutan. Mõlemas ma virgutan meenutamise kaudu teie selget mõistust,
2et te mäletaksite sõnu, mida pühad prohvetid enne on rääkinud, ning Issanda ja Päästja käsku teie apostlitelt.
3Seda teadke esmalt, et viimseil päevil tuleb pilkesõnadega pilkajaid, kes käivad iseenese himude järgi
4ja ütlevad: „Kus on tema tulemise tõotus? Sest pärast seda, kui isad on läinud magama, on jäänud kõik nõnda nagu loomise algusest peale.”
5Aga seda väites jääb neil kahe silma vahele, et muiste olid olemas taevad ja veest tuli maa, mis püsis koos vee läbi Jumala sõna jõul,
6mille läbi tookordne maailm hukkus veeuputuses.
7Aga praegusi taevaid ja maad, mis on säilitatud sellesama sõna jõul, hoitakse tule jaoks jumalakartmatute inimeste kohtu ja hukatuse päevaks.

“Kõigeväeline Jumal, mis täna meie ilusal ja porbleemsel planeedil ka ei sünniks, tänu sulle, et sina valitsed üle selle kõige õigluses ning halastuses.”

Kui hea sa oled ootamises? Peetrus annab siin vast Uue Testamendi kõige täielikuma kirjeduse sellest, mida meil on oodata. Ta teeb seda eesmärgiga et usklikud ei jääks passiivseiks ning mugavaiks, ning et neil oleks kogu vajalik teadmine.

Kasvasin ise koguduses sel perioodil, kui räägiti väga palju maailma lõpu teemadel. “Elu oli täis relvi ja sõda ning kõik tallati jalge alla…”, kõlab üks laul. Siis see jätkus: “Ma soovin, et oleksime olnud valmis…” Mäletan et õhtul voodisse minnes muretsesin sellepärast, milline võis olla Jeesuse tagasitulemine - kui ta tuleb kui varas öösel ning võtab enesega kaasa kõik teised peale minu. Pealegi polnud ma päris kindel mis see “kaasa võtmine” tegelikult oli, teadsin ainult, et mul on põhjust sellepärast muretseda. Tänapäeval me nendest asjadest enam nii palju ei räägi.

Peetrus aga tahab, et usklikud oleksid kindlad selles, et Jeesus tuleb tagasi: samal kindlalt, kui Jumal lõi maa ja taevad ning tõi maale veeuputuse, tuleb Jeesus ka tagasi. Peetrus soovib meid julgustada elama ootuses ning hoiatab saabuva kohtumõistmise eest. Ta väidab 7.salmis, et Jeesuse tagasitulekut saadab kõigele muule lisaks ka tuli - ning tulekahjustused on sama hukutavad ning agressiivsed kui suurte vete poolt põhjustatud kahjustused.

Kõik, keda leitakse olevat väljapool isiklikku suhet Jumalaga, peavad silmitsi olema selle õudusega, mille nad on valinud. Peetruse eesmärk on siiski julgustada sind ja mind seisma veendumuses, et oleme sõbrad (s 1), elama selguses, et kohtupäev on tulemas ning rakendama oma elus julgust mis on suurem kui meie.

Kas on kedagi, keda peaksid kiirelt hoiatama? Kuidas võiksid seda teha halastusega ning viisil mis paneks inimesed kuulama ja kutsuks neid üles vastama?

 
“Terviklik mõtlemine” - tähendab otsust uuendada oma meel Jumala muutvas tões. Milliseid tõotusi on sul raske uskuda? Näiteks vabanemist hukkamõistust? Või, et Jeesus on maailma ära võitnud? Mediteeri ja palveta, et Jumal muudaks selle su südames reaalseks.

Selle kommentaari autor: Karl Martin