Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Kõrged panused

Esmaspäev, 13. Detsember 2021

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Gl 1:1-9

Tervitus
1Paulus, apostel mitte inimeste poolt ega mõne inimese kaudu,
vaid Jeesuse Kristuse ja Jumala Isa läbi, kes Tema on üles äratanud surnuist,
2ning kõik vennad, kes on minu juures - Galaatia kogudustele:
3Armu teile ja rahu Jumalalt, meie Isalt, ja Issandalt Jeesuselt Kristuselt,
4kes andis enese meie pattude eest, et meid välja kiskuda
praegusest kurjuse ajastust Jumala ja meie Isa tahtmist mööda,
5kellele olgu kirkus igavesest ajast igavesti! Aamen.
Ainsast evangeeliumist
6Ma imestan, et teie nii ruttu pöördute ära temast, kes teid
Kristuse armu kaudu on kutsunud, mingi teistsuguse evangeeliumi poole.
7Mingit teist evangeeliumi ei ole, on vaid
mõningaid, kes teid segadusse ajavad ja tahavad Kristuse evangeeliumi
pahupidi pöörata.
8Aga kui ka meie ise või ingel taevast kuulutaks mingit evangeeliumi
selle asemel, mida meie oleme teile kuulutanud - see olgu neetud!
9Nagu me oleme teile juba ütelnud ja praegu ma ütlen jälle: Kui
keegi kuulutab teile mingit evangeeliumi selle asemel, mis te olete
vastu võtnud - see olgu neetud!

“Jeesus Kristus on seesama eile ja täna ja igavesti! (Hb 13:8) Sama on ka evangeelium, mis tunnistab Temast, kiitus olgu Jumalale!

Kui sa kuulud kasvavasse kogudusse, sellisesse, kus oma usust tunnistamisel ollakse edukad, siis tead samuti milliseid probleeme toob kaasa koguduse laienemine. Uued inimesed ei ole juba olemasolevate liikmete kloonid. Neil on iseloom ja nad on isiksused, neile omane taust ja kultuur, mis on vorminud nad just selliseks nagu nad on. Jumal armastab neid just sellistena ning seepärast ei saa keegi koguduses öelda: “Armastaksime neid uustulnukaid veidi enam, kui nad natukenegi püüaksid meie moodi olla.” 

Just seline oli ka galaatia koguduse probleem. Kogudusse tulnud uued kristlased oli paganad ning mitmed inimesed emakirikust Jeruusalemmas soovisid näha neid juutidena käitumas. Kui Jeesus oli Iisraeli Messias, siis need, kes Teda armastasid, peaksid samuti täitma Iisraeli käsuseadust - see oli argument mille najal galaatia koguduse uusi liikmeid sunniti uuteks sammudeks. Paulus üritas oma kirjaga seda protsessi peatada. Jumal armastas neid uusi paganatena, ning nemad võisid Jumalat armastada samuti paganatena.

Paulus uskus, et Jeesuse tulemine oli muutnud kogu armu maastiku. Aeg oli täis saanud  (Gl 4:4). Nüüdsest oli Jumala leping Iisraeliga avatud kõikidele rahvastele. Ja ukseks sellesse lepingusse oli usk. Paganad ei pidanud end siduma juutide käsuseadusega, vaid nad olid vabad armastama Jeesust selliste inimestena nagu olid. Neile esitati kutse liituda Jeesuse koguduse osadusega ning kogudusele esitati kutse olla osaduses nendega.

Paulus alustab seda kirja talle omasel viisil, nimetades saatjat, saajat ning tervitustega. Siis aga peaks tulema tänu osa - kuid seda ei tule, vaid selle asemel kõneleb Paulus äärmise kirglikkusega ühest ainsast ja muutumatust evangeeliumist. Ta on šokeeritud sellest, et galaatia kristlased on ohus, eemaldumas sellest Jumalast, kes neid kutsus ning pöördumas “teistsuguse evangeeliumi” poole.

Paulus ei säästa sõnu, deklareerides, et on ainutl üks ja tõeline evangeelium - see mida tema, Paulus nende keskel olles kuulutas. Ilmneb, et “mõned” (s 7) koguduse seast ajavad noori kristlasi segadusse moonutades Pauluse kuulutatud sõnumit. Paulus ei täpsusta, mida täpselt tehakse, aga edasisest selgub, et noori kristlasi veendi lisaks usule Kristusesse ka käsuseaduse nõudeid täitma. 

Pauluse jaoks on mistahes “lisand” evangeeliumile selle moonutus, mis muudab evangeeliumi sõnumi tõhutuks. Kaasajal oleme sedavõrd harjunud igasuguste täiendatud versioonidega mistahes programmides, et meil on raske näha probleemi evangeliumisse mõne muutuse tegemises või versioonis “Evangeelium.2.0.”

Paulus mõistab, et selline lähenemine evangeeliumi puutumatusele ei tee teda sugugi populaarseks, aga tema jaoks ei ole see peaasi. Ta ei otsi publikut ega püüa kellelegi  meeldida, aga ta kaitseb Tõde, sest ainult tõde saab inimese vabaks teha (Jh 8:32)

Evangeeliumis on tõde, teab Paulus - selline tõde, mida ei saa, ei tohi sobivaks nudida ega lühikeseks näppida, seda ei ole vaja kuidagi laiendada või kaunistada. See ise on standard: spetsiifiline, väeline ning piisav. See on sõnum Isa armust ning Poja kingitusest, sõnum andestusest, vabadusest ning uue maailma koidikust - Jumala täiuslikust tööst ja sellele ei ole midagi lisada.

 

Milliseid “tõhustusi” pakub kaasaegne maailm evangeeliumile, et muuta seda sobivamaks? Täna Jumalat, et meil on võimalus teada ja tundma õppida tõde. mis on muutumatu!

Selle kommentaari autor: APÜ