Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Käsk või tõotus?

Esmaspäev, 20. Detsember 2021

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Gl 3:15-18

Aabrahami usust ja õnnistuse tõotusest
15Vennad, ma toon inimliku näite. Teatavasti ei saa inimese
tehtud testamenti keegi tühistada ega sellele midagi
juurde lisada.
16Aga tõotused on antud Aabrahamile ja tema soole. Ei öelda:
„Ja sinu sugudele”, otsekui paljude kohta, vaid nagu ühe kohta:
„Ja sinu soole”, kes on Kristus.
17Ma ütlen seda: Jumala poolt varem tehtud testamenti
ei saa nelisada kolmkümmend aastat hiljem antud Seadus muuta kehtetuks,
nii et see tühistaks tõotuse.
18Sest kui pärand tuleks Seaduse alusel, siis see ei tuleks enam
tõotuse alusel; Jumal on aga Aabrahamile armu osutanud tõotusega.

“Sest Jumala tõotused, millised iganes need olid, on Kristuses „jah”. “ (2Kr 1:20) Tänu Sulle Jumal, et Sina oled ustav ega muutu!

Apostli arutlused Moosese seaduse rollist või kehtivusest või kehtetuks muutumisest on nii keerulised ja raskelt jälgitavad, et ta teeb katse seletada seda – nagu vanas tõlkes ilusasti öeldi – inimlikul viisil. Ta alustab selle näitamisega, et armu tee on vanem kui käsu tee.

Paulus võtab testamendi, kui inimese viimse tahteavalduse, ning tuletab meelde, et keegi teine ei saa seda hiljem tühistada ega sellele midagi lisada. See tähendab, et Jumala poolt varem tehtud testamenti ei saa 430 aastat hiljem antud käsuseadus muuta kehtetuks, nii et see tühistaks tõotuse. Kui leping on kinnitatud, ei saa seda muuta ega midagi enam lisada (s 15). Seega hilisem käsueadus ei tühista varasemat usuteed.

Siis ta ütleb, et tõotused on antud Aabrahamile ja tema seemnele. Millised on need tõotused? Kõigepealt lubas Jumal anda kogu Kaananimaa Aabrahamile ja anda talle ka järglased. Jumala suurim tõotus Aabrahamile pidi täituma aga “seemnes” (mitte käsuseaduse pidamise läbi). Sest kui pärand tuleks käsuseaduse alusel, siis ei tuleks see enam tõotuse alusel, Jumal on aga Aabrahamile armu osutanud andes talle tõotuse.

 Paulus rõhutab sõna seeme, kreeka keeles “sperma” ainsuse vormi. “Aga tõotused on antud Aabrahamile ja tema seemnele.” Ei öelda “sinu seemnetele” otsekui paljude kohta, vaid nagu ühe kohta. “Sinu seeme” – see on Kristus.

Pühakirjas on oluline iga sõna. Siin ei ole juttu soost, nagu on redigeeritud Piibli 1997. a. väljaandes, vaid seemnest, nagu vanemates tõlgetes. Ja määrav on isegi sõna grammatiline vorm, et ta on ainsuses. Kogu arutlus suundub sellesse: tõotus ei ole antud järeltulijate suurele hulgale, Aabrahami soole, vaid tema seemnele, kes on Kristus.

Aabrahami lugu 1.Moosese raamatus on osa Iisraeli igatsusest “seemne”, saabuva poja järele, kes muudaks Jumala armu nähtavaks väga elaval ja täiesti uuel viisil. Temas saab Jumala tõotus täidetud. Lootus riietatakse lihaga (Jeesus sünnib inimesena siia maailma), ning Aabrahamile tõotatud õnnistus võib osaks saada kõikidele peredele üle maailma.

Paulusele on väga tähtis, et kõik, absoluutselt kõik sõltuks Jumala otsusest ja et mitte midagi ei oleneks inimese tegudest, nagu ta kirjutab roomlastele. Tee rahuni Jumalaga on see usutee, mida käis Aabraham (s 18). Me peame käima sama teed, uskudes Jeesusesse Kristusesse, kelles täitus Aabrahamile antud tõotus (vt s 14).

 
“Aabraham uskus Jumalat ja see arvati talle õiguseks ning teda hüüti Jumala sõbraks.” (Jk 2:23) Mõtle millistele tõotustele oled sina rajanud oma usu? Palu, et võiksid oma usus jääda kindlaks.

Selle kommentaari autor: APÜ