Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Mu hing kiidab!

Pühapäev, 19. Detsember 2021

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Lk 1:46-55

Maarja kiituslaul
46Ja Maarja ütles:
„Mu hing ülistab Issandat
47ja mu vaim hõiskab Jumala, minu Päästja pärast,
48sest ta on vaadanud oma teenija madaluse peale.
Sest vaata, nüüdsest peale kiidavad mind õndsaks kõik sugupõlved,
49sest mulle on suuri asju teinud Vägev,
ja püha on tema nimi
50ja tema halastus kestab põlvest põlveni
neile, kes teda kardavad.
51Ta on näidanud oma käsivarre kangust,
ta on pillutanud need, kes on ülbed oma südame meelelt.
52Ta on tõuganud maha võimukad troonidelt
ja ülendanud alandlikke,
53näljaseid on ta täitnud heade andidega,
ent rikkad saatnud minema tühjalt.
54Ta on võtnud oma hooleks oma sulase Iisraeli,
pidades meeles oma halastust,
55nõnda nagu ta on rääkinud meie vanematele, Aabrahamile ja tema järglastele igavesti.”

“Tänu Sulle Issand kõige eest, mida oled teinud! Tänu selle eest kes oled, Su suuruse, kiidetavuse ja hoolimise eest! Tänu, et oled andnud mulle elu ja mind piisavat varustanud kõige vajalikuga!”.

Vaimust täidetud Maarja puhkeb ülistama, kasutades mõtteid psalmist 95. Tema ülistauslaulu on ajaloos õigusega hakatud kutsuma “Maginfikaadiks” - nimi tuleb laulu esimesest sõnast: lad k “Maginificat anima mea Dominum”. Eelnedes Jeesuse sünnile, on see laul Uue Testamendi esimene psalm üldse (samamoodi nagu Mirjami laul (2Ms 15:21) oli Vana Testamendi esimene ülistuslaul). Maarja laulab Jumala halastusest ja päästest. Lauldes vaatab ta ettepoole ning kirjeldab, kuidas Jeesuse tulek pöörab maailma peapeale: Ta paiskab maha kõrgid, ülendab alandlikud (Õp 3:34; Jk 4:6; 1Pt 5:5), täidab näljased heade andidega ja saadab rikkad ära tühjade kätega (Lk 6:20-26). 

Maarjale kingitud lapses täituvad Jumala tõotused Aabrahamile: sest Messias on täidetud kaastundest, võimas ja aktiivne tervendamises, valmis tooma ülima ohvri ning saab kirgastatud ülestõusmise väes. On igati kohane, et Maarja laulu laudakse Tema sünni mälestuseks ning Jumala, “minu Päästja” kiituseks (s 47).

Mida enam meile selle Jumala teo suurust ilmutatakse, seda rohkem tahame ka ise ülistada - samamoodi kui tegi seda Maarja. Sest saades täisealiseks, pühendub Jeesus tegutsema selleks, et rajada uus maailm, kus lõhestatud inimkond võib taas üheks saada. Halastuses ning armus, läbi samasuguste inimeste nagu olid Maarja ja Elisabet,  sina ja mina, saab meie maailm vähehaaval täiesti muudetud. Meie oleme Tema hääletorud, Tema käed ja jalad - need, kes levitavad sõnumit Jeesusest läbi oma suhtumise, tegude ja sõnade. Pühas Vaimus kogeme meiegi sundi liituda Maarjaga ülistamises, tegutseda Jumalale au toomiseks ning Jumala püha nime kõrgeks tõstmises!

On üsna lihtne unustada fakti, et algselt oleme kõik loodud eesmärgiga tuua kiitust ja austust Jumalale. Westminsteri lühike katekismus ütleb: “Inimese peamine eesmärk on ülistada Jumalat ning tunda Temast rõõmu igavesti.” Veelgi enam: nii nagu Jumal meie kaudu saab aina rohkem täita näljaseid vaimus ja materiaalselt, võib meist paistev valgus ja head teod tuua ülistust Jumalat taevastes (Mt 5:16). Mida veel peaksime tegema, kui mitte ühinema Maarjaga Jumala kiitmises kõigega mis meil on? 

 
Kiida Jumalat täna uuel moel - tegutsedes nii, nagu sa kunagi enne pole teinud. Palu, et Jumal ise juhiks sind selles.

Selle kommentaari autor: APÜ