Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Usu kaudu

Laupäev, 18. Detsember 2021

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Gl 3:6-14

Aabrahami usust ja õnnistuse tõotusest
6Nii nagu „Aabraham uskus Jumalat ja see arvestati talle
õiguseks”,
7nii mõistate teie, et need, kes on usust, on Aabrahami lapsed.
8Kuna aga Pühakiri nägi ette, et Jumal teeb paganad õigeks
usust, siis ta kuulutas ette Aabrahamile rõõmusõnumit: „Sinus
õnnistatakse kõiki paganaid.”
9Nõnda siis õnnistatakse neid, kes on usust, koos uskliku Aabrahamiga.
10Kuid kõik need, kes rajavad end Seaduse tegudele, on
needuse all, sest on kirjutatud: „Neetud on igaüks, kes ei
püsi kõiges, mis on kirjutatud Seaduse raamatusse, et ta seda
täidaks.”
11Et aga Seaduse kaudu ei saa ükski õigeks Jumala ees, on
ilmne, sest usust õige jääb elama.
12Aga Seadus ei ole usust, vaid „kes seda täidab, jääb elama selle
kaudu”.
13Ent Kristus on meid Seaduse needusest lahti ostnud, kui ta sai
needuse meie eest - sest on kirjutatud: „Neetud on igaüks, kes
puu küljes ripub” -,
14selleks et Aabrahami õnnistus saaks paganatele osaks Kristuses
Jeesuses ja et me tõotatud Vaimu saaksime usu kaudu.

“Sest teie olete armu läbi päästetud usu kaudu - ja see ei ole teist  enestest, vaid see on and Jumalalt” (Ef 2:8) Milline vabastav ja auline tõde see on!

Eelnevates tesktides selgitas Paulus oma kirja põhjust. Nüüd esitab ta argumendid oma seisukoha kinnituseks. Tema meelest ei arutle Galaatia kristlased loogiliselt, vaid on segadusse aetud. Selguse saamiseks peaksid nad meenutama oma esimest kogemust Kristusega (Gl 3:1-5), kus nad usu varal võtsid vastu päästeõnumi. Ja kui nende teekond Kristusega algas usu varal, siis peaks see usu toel ka jätkuma.

Peatükid 3 ja 4 on Pauluse “tõendused”. Need toetavad tema peamõtet selle kohta, et õigeksmõistmine sõltub eelkõige Iisraeli Messiast Jeesusest, mitte niivõrd Iisraeli vanast käsusseadusest (Gl 2:16). Esimene “tõendus” keskendub kolmele olulisele sõnale: Aabraham, õnnistus ja Püha Vaim.

Aabraham oli juudi rahva esiisa, kelle Jumal kutsus väljarändama usus, tehes ta otsekui majakaks järeltulevatele põlvedele. Aabraham oli seega juureks peamisele väitele, et õigeks saamine Jumala ees tuleb usu kaudu (s 6, tsiteerib 1Ms 15:6). Usuteekonna alustamine tähendab Aabrahami jälgedes käimist. 

Usk Jeesusesse - “ususõnumi kuulamine” (s 2,5)- on osa Aabrahami pärandist, ning paganad saavad seda teha samamoodi kui juudid, sest õnnistus, mille Jumal Aabrahamile andis oli algusest peale määratud levima (s 8, viitega 1Ms 12:3 ja 1Ms 18:18). Mitte iial polnud geenid ja põlvnemised mõeldud jäädavaks piiriks Jumala armu ümber. Jeesuses ilmneb Jumala eesmärk ulatuda nii kaugele kui võimalik. Tõotus on nüüd muudetud võimaluseks. Paganaid õnnistatakse ja seda usu baasil (s 14).

Õnnistuse tähiseks on Püha Vaim, kes hea sõnumi kuulutamise kaudu tuleb ja täidab (s 2,5) igast rassist inimesi, kes usuvad (s 14). Käsuseadus ei toonud kaasa kõike, mida Iisrael oli lootnud, ometi toob Püha Vaim õnnistuse ja Aabrahami lapse nimetuse (seisuse) ka paganakristlastele (s 7). Pane tähele, et Paulus räägib “Vaimus alustamisest” (s 3). Ära siis iial arva, et Jumala Püha Vaimu antakse vaid kogenud kristlastele.  Jumal ei tee inimestel vahet ning iga kristlane saab ja võib võimsalt kogeda Jumala Vaimu puudutust enda elus.

 
Suhtlemine Jumalaga on alati toimunud usu kaudu. Ka kõige paremast kavatsusest tõukunud inimlik pingutus ei suuda meid grammigi Jumalale lähemale viia, aga võib viia eemale. Kuidas ja kus oma elus saaksid veel tugevamini usule toetuda?

Selle kommentaari autor: APÜ