Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Valva oma vabadust

Esmaspäev, 27. Detsember 2021

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Gl 5:1-12

Kristlase vabadusest
1Vabaduseks on Kristus meid vabastanud. Püsige siis selles ja ärge laske
endid jälle panna orjaikkesse!
2Vaata, mina, Paulus, ütlen teile: Kui te lasete end ümber
lõigata, siis ei ole teil Kristusest mingit kasu.
3Ma tunnistan jälle igale inimesele, kes laseb end ümber lõigata,
et tema kohus on täita kogu Seadust.
4Teie, kes te tahate saada õigeks Seaduse kaudu, olete Kristusest
eemale viidud, olete armust kõrvale jäetud.
5Me ootame usust õiguse lootust Vaimu kaudu.
6Sest Kristuses Jeesuses ei maksa ümberlõikamine ega
ümberlõikamatus, vaid usk, mis on tegev armastuse läbi.
7Te jooksite hästi. Kes on teid takistanud tõele kuulekad olemast?
8See veenmine ei tule sellelt, kes teid kutsub.
9„Pisut haputaignat teeb kogu taigna hapuks.”
10Mina olen Issandas veendunud teie suhtes, et te ei hakka mõtlema
midagi muud. Aga kes teid segadusse viib, peab kandma karistust, olgu ta
kes tahes!
11Ent mina, vennad, kui ma tõesti veel kuulutan ümberlõikamist,
miks mind siis veel taga kiusatakse? Siis oleks ju kiusatus risti
pärast kõrvaldatud.
12Oh, kui teie ässitajad laseksid end hoopis ära lõigata!

Peaksime lähenema Jumalale täie usukindlusega. Jumal soovib, et oleksime veendunud, et Ta ei tõmba meid oma ligiolusse kohtumõistmiseks ( Colin Urquhart)

Paulus meenutab Galaatia kristlastele selle vabaduse väga suurt hinda, mille Kristus neile ostis. Samas hoiatab Paulus neid karmilt, et end juutide käsuseadusele allutades (ümberlõigates) tähendab uute kristlaste jaoks orjusesse minekut (nad peaksid siis pidama kogu käsuseadust, mida aga ei suuda ükski inimene). Päästmine saab usklikule tulla vaid usaldades Kristust ja Tema lunastööd. Palju valusam ja hullem, kui füüsiline ümberlõikamine on olla vaimselt ära lõigatud Kristusest! „Oh, kui teie ässitajad laseksid end hoopis ära lõigata!“ ( s12) Pauluse keelekasutusest näeme, kui tõsiselt ta suhtub tõstatatud teemasse.

Kujutle end seisvat Jumala kohtu ees, lootes täiesti Jeesuse asendussurmale sinu pattude eest, kui korraga Jumal ütleb: „ Vabanda, aga sina valisid suhelda minuga läbi kuulekuse käsuseadusele, ning see tähendab, et arvestada tuleb kogu Toorat, iga viimset kirjatähte sealt.“ Kes sellises lootusetus olukorras olla sooviks? Kes seal suudaks üldse seisma jääda? Ometi just see on lõpp kuhu seadusekuulekuse üritamine viimselt meid viib, sest  seda valides ütleme end lahti Kristuses lunastussurmast (s 2). Ning selle mürgine pärm rikub juba üsna varsti ära kogu taigna, jättes inimese ahelatesse.

Jumala tee on määratult palju parem. See on usaldus, mis ootab Vaimu läbi selle aulise pääste ilmumist, mis on tõotatud. Toora või mis tahes muud välised nõuded kaasajal, osutuvad siin täiesti mõttetuiks. On perekondi kus lapsed on äärmiselt kuulekad, sest nad lihtsalt ei julge olla teistmoodi. Aga see ei ole tõelise perekonna ehtne ja armastuses üksteist toetav elu.  Jumala perekonna keskmes asub usaldus Kristusesse, mis väljendab end armastuses. Ja selle armastuse ja usalduse juurde avas Kristus tee kõikidele.

Iga suhte aluseks on tõde, ning iga suhe on viimselt armastuse suhe. Juba Eedeni aias oli inimese puudulik usaldus see, millest sai alguse esimene sõnakuulmatus ning kõik selle jubedad viljad. Sellest ajast alates on inimene ikka sama rada käinud. Usaldus aga on see mida Jumal meilt kõigepealt ootab. Ka kõige väiksemast usalduse ja usu algusest saab Jumal kasvatada väga palju. See on sõnum, mida pole võimalik ülerõhutada. 

Kõik muud eriseadused ja määrused, isegi Vana Testamendi omad, võivad näida väga vaimulikud, kohati lausa abistavad, kuid kui neile liiga palju tähendust omistatakse, siis osutuvad need surmavaks nii elule Vaimus kui ka vabadusele milleks oleme kutsutud.

 
Palu, et Jumal näitaks kas oled mingil elualal rajanud oma lootuse armastuse asemel sooritusele ja enda tegudele. Palu Jumalalt abi, et võiksid elada kõigis suhetes usaldusele rajatud armastuses.

Selle kommentaari autor: APÜ