Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Paradiis kohe või mitte veel?

Teisipäev, 3. August 2010

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Jh 1:43-51

Jeesus kutsub esimesed jüngrid
43Järgmisel päeval tahtis Jeesus minna Galileasse. Ja ta leidis Filippuse ja ütles talle: "Järgne mulle!"
44Filippus oli pärit Andrease ja Peetruse kodukülast Betsaidast.
45Filippus leidis Naatanaeli ja ütles talle: "Me oleme leidnud tema, kellest on kirjutanud Mooses Seaduses ja Prohvetid: Jeesuse, Joosepi poja Naatsaretist."
46Ja Naatanael ütles talle: "Mis võib küll Naatsaretist head tulla?" Filippus ütles talle: "Tule ja vaata!"
47Jeesus nägi Naatanaeli enda juurde tulevat ja ütles tema kohta: "Ennäe, tõeline iisraeli mees, kelles ei ole valet."
48Naatanael küsis temalt: "Kust sa mind tunned?" Jeesus vastas ja ütles talle: "Ma nägin sind viigipuu all, enne kui Filippus sind hüüdis."
49Naatanael ütles talle: "Rabi, sina oled Jumala Poeg, sina oled Iisraeli kuningas!"
50Jeesus vastas talle: "Kas sa usud vaid seepärast, et ma ütlesin sulle, et nägin sind viigipuu all? Sa saad näha suuremaid asju kui need."
51Ja Jeesus ütles talle: "Tõesti, tõesti, ma ütlen teile, te näete taevast avatuna ja Jumala ingleid astuvat üles ja alla Inimese Poja juurde."

Jeesus rahuldab meie südame igatsuse, kuid tavaliselt muutes meie südamed selliseks, et tahame seda, mida ta tahab anda. Mis sa arvad, mida ta tahab sulle üle kõige anda?

Algav peatükk jõuab aulise tipphetkeni salmis 51, pärast seda kui oleme kohanud kahte „meie“ hulgast ja kuulnud nende esialgset reakstiooni – Filippust ja Naatanaeli (1:14). Nad on samuti Galileast nagu Jeesus, ja kui Jeesus kutsub Filippust endale järgnema reisil tagasi sinna (s 43), siis tajume, et „järgnema“ omab kahesugust tähendust. Jeesus otsib järgijaid, mitte lihtsalt reisikaaslasi. Filippuse arvates on Jeesus prohvet, kellest Mooses räägib 5Ms 18:15-19. Naatanael on alguses põlglik, kuni ta tuleb ja näeb – see on ka kutse lugejatele vaadata üle ta õla, kui ta kohtub Jeesusega.
Naatanael on hämmastunud, et Jeesus teab teda juba enne, kui nad kohtusid. Salmid 47-48 on paremini mõistetavad, kui „tõeline iisraeli mees, kelles pole valet“ tähendab Iisraeli eesmärkide kirglikku ja kõhklematut kaitsjat. Ilma teda kohtamata teab Jeesus, mida Naatanaeli sõbrad kõik arvavad, ja mis on toonud ka Naatanaeli Galileast siia, lootuses, et Ristija Johannes on vabaduse tooja: ta on kirglik juut, kes igatseb iisraeli vabadust võõrrõhujatest. Ta tahab paradiisi kohe, Jumala riiki maa peal.
Ta on nii kohkunud Jeesuse teadmisest tema kohta, et ta pöördub kohe: Jeesus on Jumala poeg ja kuningas, kes toob kuningriigi (s 49). Kuid Jeesus tahab näidata talle suuremaid asju. Sina muutub teieks salmis 51, kui Jeesus pöördub kõigi oma uute jüngrite poole, tõotades, et nad, nagu Jaakob, esimene juut, näevad taevast lahti olevat ja redelit maa ja taeva vahel (1Ms 28:12) – kuid siin on Inimese Poeg see redel, kes avab taeva kuningriigi kõigile, kes ronivad tema kaudu. Rohkem kui midagi muud tahab Jeesus anda oma jüngritele sissepääsu Isa majja (Jh 14:2,6) ja see on tema esimene tõotus neile. Seal kus ta on, seal on taevavärav, mida nägi Jaakob (1Ms 28:17) ja mida kõik tõelised juudid samuti saavad nägema.

Mil viisil võib meid tabada kiusatus, et soovime taevast maa peal rohkem kui taeva kuningriiki? Katsu oma süda läbi.

Selle kommentaari autor: Steve Motyer