Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Jääda püsima

Esmaspäev, 11. Oktoober 2010

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Ilmutuse 20:1-15

Tuhandeaastasest rahuriigist
1Ma nägin taevast alla tulevat ingli, kellel oli sügaviku võti ja suured ahelad käes.
2Ja ta võttis kinni lohe, selle muistse mao, kes on Kurat ja Saatan, ning aheldas ta tuhandeks aastaks
3ning viskas ta sügavikku ja sulges ta luku taha ning pani pealt pitseriga kinni, et ta enam ei eksitaks rahvaid, kuni need tuhat aastat saavad täis. Pärast seda peab teda natukeseks ajaks lahti lastama.4Ja ma nägin troone ja neid, kes nende peal istusid; ja kohus anti nende kätte; ning ma nägin nende hingi, kelle pead olid kirvega maha raiutud Jeesuse tunnistamise pärast ja Jumala sõna pärast, ja kes ei olnud kummardanud metsalist ega tema kuju ega olnud võtnud tema märki oma otsaette ega käe peale. Nad tõusid ellu ning valitsesid kuningatena koos Kristusega tuhat aastat.
5Aga muud surnud ei tõusnud ellu, kuni need tuhat aastat said täis.See on esimene ülestõusmine.
6Õnnis ja püha on see, kes saab osa esimesest ülestõusmisest; nende üle ei ole teisel surmal meelevalda, vaid nad on Jumala ja Kristuse preestrid ning valitsevad koos temaga kuningatena tuhat aastat.
Lõplikust võidust saatana üle
7Kui need tuhat aastat otsa saavad, lastakse saatan lahti oma vanglast
8ning ta läheb välja eksitama paganaid, kes on ilmamaa neljas nurgas, Googi ja Maagoogi, koguma sõtta neid, kelle arv on nagu mereliiv.
9Ja nad tulevad üles ilmamaa lagendikule ja piiravad ümber pühade leeri ja armastatud linna. Ja taevast langeb tuli ning sööb nad ära.
10Ja kurat, nende eksitaja, visatakse tule- ja väävlijärve, kus on ka metsaline ja valeprohvet; ning neid piinatakse päevad ja ööd igavesest ajast igavesti.
Viimsest kohtust
11Ma nägin suurt valget trooni ning seda, kes sellel istub, kelle palge eest põgenesid maa ja taevas, ning neile ei leidunud aset.
12Ja ma nägin surnuid, suuri ja pisikesi, seisvat trooni ees, ning raamatud avati. Teine raamat avati, see on eluraamat. Ja surnute üle mõisteti kohut sedamööda, kuidas raamatuisse oli kirjutatud, nende tegude järgi.
13Ja meri andis tagasi oma surnud ning surm ja surmavald andsid tagasi oma surnud ning igaühe üle mõisteti kohut tema tegude järgi.
14Ja surm ja surmavald visati tulejärve. See on teine surm - tulejärv.
15Keda iganes ei leitud olevat eluraamatusse kirjutatud, see visati tulejärve.

“..kelle sees usu läbi temasse on meil julgus ja usaldav ligipääs
Jumalale.” (Ef 3:12) Täna Jumalat, et kristalstena suudame seda vaatamata ümbritsevaile tingimustele.

Tänane tekst on Ilmutuse raamatu üks keerukamaid. Läbi aegade on kristlased vaielnud selle “tuhande aasta” tähenduse üle ning Kristuse teisele tulemisele eelnevate sündmuste üle. Ap Paulus annab mõningaid vihjeid, millised sündmused võtavad aset vast enne Kristuse tulekut ning need vihjed tulevad tänases tekstis taas selgelt esile (2Ts 2:1.12).
Siiski ei oska me midagi täpsemat eg detailsemat öelda, enne kui Kristust tuleb taas - ja nii vajame ka täna seda teksti lugedes usaldust loetu vastu.
Saatana sidumist võib lugeda kui sümbolit ning tuhandet aastat kui arvu 10 kuupi ( 10 olles täiuslikkuse arv mida Ilmutuse raamatus esineb mitmel pool mujalgi) - ehk kokkuvõtteks võiks öelda: saatan seotakse täpselt selleks ajaks mis Jumala plaanidega parimini sobib. Ja ühes mõttes on see juba sündinud - Jeesuse tulekuga siia maa peale, tuli ka jumalariik ning Jeesus käis ringi ja ajas välja kurje välja - demonstreerides just sedasama.
Ustavate uskujate saatus keset tagakiusu on antud aktiivsete Jumala kaastöölistena ning sellele on mitmesuguseid viiteid. Eriliselt vajalik ja kohane oli kirja algsetele adresaatidele, kes elasid keset tagakiusu mille kestel keisrikultust vägivallaga peale suruti. Kiri tunnustab nende kompromissitut vastupanu ning kannatlikkust ja vastupidamist märterluseni välja mis saab suure tasu.
Ka tänapäeval kiusatakse kristlasi taga mitmel pool maailmas - neid survates, vangistades ja ka surmates nende usu pärast. Ja kuigi meil ei ole kahtlust nende suures tasus, vajavad nad igapäevaselt meie eestpalveid, tegutsemist nende abistamiseks ja ka meie solidaarsust. Suurim tagakius mida võime kannatada on ükskõiksus oma usuvendade poolt.
Siis kogunevad kõik kurjuse jõud viimseks vastasseisusks ning Johannes kirjeldab kummalist ebamaist stseeni. Taevas ja maa põgenevad selle eest, kes majesteetlikult istub valgel troonil... jah, nüüdsest on ainult üks reaalsus ning see on Jumal oma kohtumõistmise istmel. Pinge.... raamatud avatakse... Trooni värv viitab absoluutsele õiglusele ja pühadusele milles algav kohtumõistmine saab sündima. Surmaga ei lõpe kõik. Tuleb veel ka ülestõusmine ning kohtumõistmine meie tegude põhjal, mis kõik on talletatud “raamatutesse”. On ka eluraamat kuhu on kirjutatud nende nimed, kes saavad igavesti elada Kristusega ja Kristuse tõttu.
On tähelepanuväärne, et meie saatus tuleneb meie tegudest. Intellektuaalsest lähenemisest kristlusele ei piisa, samuti nagu ka mahukast teoloogilisest teadmisest. Ainsana loeb elav usk Jeesusesse, mis väljendub elukestvas järgnemises Talle ning mõjutab absoluutselt iga eluala - seda kes me oleme ning mida teeme. Nii sõltub viimselt kõik neist väikestest igapäevastest valikutest- kuidas käitume oma suhetes, kulutame oma raha, millega täidame aega. Just neis ilmneb muutus mille päästmine meie ellu toob ning muutus mille Kristuses olemine esile toob.

Palu, et võiksid saada armu tungida Kristusele järjest ligemale - nõnda, et tõeline muutumine võiks sinus toimuda ning sa võiksid usukindlusega vastu minna neile viimastele päevadele.

Selle kommentaari autor: Fran Beckett