Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Südameni mäda

Kolmapäev, 21. Detsember 2011

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Js 5:1-7

Laul Issanda viinamäest
1Ma tahan nüüd laulda oma armsamast, mu armsama laulu tema viinamäest. Mu armsamal on viinamägi viljakal mäenõlvakul.
2Ta kaevas ja puhastas kividest ning istutas häid viinapuid; ta ehitas selle keskele torni, ta raius sinna ka surutõrre. Siis ta ootas, et see kasvataks häid kobaraid, ent kängunud olid kobarad, mida see andis.
3Ja nüüd, Jeruusalemma elanikud ja Juuda mehed, mõistke ometi kohut minu ja mu viinamäe vahel!
4Kas oleks olnud vaja teha mu viinamäega veel midagi, mida olin jätnud tegemata? Miks ma ootasin, et ta kasvatab häid kobaraid, kuna ta andis kängunud kobaraid?
5Aga nüüd tahan ma ometi teha teile teatavaks, mida ma teen oma viinamäega: ma kisun maha ta aia, ja ta jääb laastatavaks, ma lammutan ta müüri, ja ta jääb tallatavaks.
6Nõnda ma hävitan ta. Teda ei kärbita ega rohita, ta kasvatab kibuvitsu ja ohakaid ja ma keelan pilvi temale vihma andmast.
7Sest Iisraeli sugu on vägede Issanda viinamägi ja Juuda mehed tema lemmikistandik. Ta ootas õigust, aga vaata, tuli õigusetus; õiglust, aga vaata, tuli hädakisa.

“Issand uuri mind ja valgusta mu südant... vaata, kas minus on kurjuse teed; palun puhasta mind täna kõigest patust ning tee mind vabaks!” (Psalm 139 teemadel J Edwin Orr, evangelist, 1912–87)

Tähendamsissõnad on väga tugeva toimega. Nad tõmbavad su täiesti teise maailma ja siis ühe pöördega näitavad sulle sinu maailma hoopis uues valguses. Tänane tekst on eelkäija Jeesuse tähendamissõnadele, laul viinamäest, pilt mis Jesaja kuulajatele oli igapäevaselt tuttav. Paari pintslitõmbega visandatakse kogu lugu algusest lõpuni ja ka selle ainuke probleem: vili on halb! Iga viinapuu juures oli nähtud vaeva, panustatud aega, hoolt ning kannatlikku ootust. Igal päeval vaatleb aednik tehtud tööd ning teeb uusi tööplaane. Midagi ei ole kahe silma vahele jäetud, mingeid otselahendusi ei ole kasutatud. Nii pikalt kui võib näha on iga juhtumi vastu plaanid tehtud. Peale ühe. Kui viinapuu süda on halb, ei saa sellest iial tulla midagi head.
Ka tänapäeval läbivad inimesed hulgaliselt eneseparanduse ja -täienduse kursusi ja ettevõtmisi, ja kuigi igal neist on oma väärtus ei mõjuta neist ükski keskset inimese probleemi - inimese südant.
Jesaja ei räägi siin ainult isiklikust vaatenurgast, vaid adresseerib oma sõnumi tervele rahvale, kelle süda on rikutud. Isegi maailmas, kus peamiseks pürgimuseks on näimine, ei suuda mingi poliitiline retoorika ega parteiliini jõuline läbisurumine kinni katta ebaõiglasi otsuseid, ebavõrdsust ja omakasuotsuseid. Viimselt võetakse rahvalt talle seni pakutud kaitse nIng Jumala “käed -eemale-poliitika” toob esile tõe: Jumala rahvas kõlbab vaid äraviskamiseks (s 6), ja mitte aednikuhoole alla.
Mil iganes hakkame arendama valikulist kuulamist/kurtust, või eelistame jõhkraid võtteid õiglusele, langetame tegelikult kohtuotsuse iseenestele. Ja meie kohta langetatud otsus pannakse ka üsna peatselt täitmisele. On väga lihtne Jumala väärtused kõrvale heita, kui liiga palju maksma minevad, liiga aeganõudvad, liiga aeglased. Aga kui me vilja kanda ei suuda, siis võime küll üles riputada säravad kunstviljad, kuid lähemal vaatlusel osutuvad need siiski ehtsa vilja asemel vaid jäljenditeks.
On vaja hoolega jälgida, millises suunas meie rahvas on liikumas, ning kui vaja - anda oma hääl kasutamiseks sellele, kel enesel häält ei ole ja jagada inimestega Jumala plaani ning vaadet toimuva kohta.

Kuidas on Jumala investeeringud Sinu ellu vilja kandnud?

Selle kommentaari autor: Colin Sinclair