Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Tõuse ja lase end kutsuda

Neljapäev, 22. Detsember 2011

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Js 6

Prohveti kutsumine
1Sel aastal, kui kuningas Ussija suri, nägin ma Issandat istuvat suurel ja kõrgel aujärjel, ja tema kuue palistused ulatusid templi seinast seina.
2Temast kõrgemal seisid seeravid; igaühel neist oli kuus tiiba: kahega ta kattis oma palet, kahega ta kattis oma jalgu ja kahega ta lendas.
3Ja need hüüdsid üksteisele ning ütlesid: "Püha, püha, püha on vägede Issand! Kogu maailm on täis tema au!"
4Ja uksepiidad vabisesid hüüdjast häälest ning koda täitus suitsuga. 5Ja ma ütlesin: "Häda mulle, sest ma olen kadunud! Sellepärast et ma olen roojane mees huultelt ja elan roojaste huultega rahva keskel; sellepärast et mu silmad on näinud kuningat, vägede Issandat."
6Siis lendas mu juurde üks seeravitest ja tal oli käes elav süsi, mille ta oli pihtidega altarilt võtnud.
7Ja ta puudutas mu suud ning ütles: "Vaata, see puudutas sinu huuli ja su süü on lahkunud ning su patt lepitatud."
8Ja ma kuulsin Issanda häält küsivat: "Keda ma läkitan? Kes meilt läheks?" Ja ma ütlesin: "Vaata, siin ma olen, läkita mind!"
9Ja tema ütles: "Mine ja ütle sellele rahvale:
Kuuldes kuulete ega mõista; nähes näete ega taipa!

10Tee tuimaks selle rahva süda ja tee raskeks ta kõrvad ning sule ta silmad, et ta oma silmadega ei näeks ja kõrvadega ei kuuleks, oma südamega ei mõistaks ja ei pöörduks ega paraneks!"
11Aga mina küsisin: "Kui kauaks, Issand?" Ja tema vastas:
"Kuni linnad on rüüstatud, elanikest ilma, kojad inimtühjad, põllud laastatud kõrbeks

12ja Issand on saatnud inimesed kaugele ning palju sööti on jäänud keset maad.
13Ja kui seal veel alles jääb kümnes osa, siis seegi põletatakse ära, nagu terebint või tamm, millest langedes jääb järele känd. Aga ta känd on püha seeme."

Enne kui võime saada visiooni Jumalalt, vajame visiooni Jumalast Tema auhiilguses. Kas oled seda palunud?

Jumal ei jäta end tunnistajateta. Seal kus valitud ei täida oma rolli, tõstab Jumal üles inimesi kes on talle ustavad. Taoline teenimine läheb kalliks maksma, nii valitute ettevalmistamise kui ka teenimise poole pealt. Samas on see igatpidi kallist hinda väärt.
Jumal ei otsi näitlejaid, kes on oma teksti pähe õppinud, vaid mehi ja naisi, kes on omaksvõtnud tõe kogu loomuse ja eluga. Rahvast ei ole võimalik muuta kui sa ise pole muutunud.
Ussija pikk valitsusaeg oli lõppenud (2Aja 26:3), aga Kuningas valitseb ikka veel. Ja selle Kuninga palge ees seisame kõik paljastatuna, ning ilma puhastamiseta ootab meid häving.
Aga tuli, see tuli mis neelas ümberpiiratud linnu, see ka puhastas ja valmistas ( s 6,7). Jumala nägemine asetab kõik teised asjad õigesse perspektiivi - Jesaja on nüüd valmis esinema vaid ühest koosnevale kuulajaskonnale - Jumalale. Enne kui võime saada visiooni Jumalalt, vajame visiooni Jumalast tema auhiilguses.
Heebreakeelne “au” tähistav sõna tähendab kaalu, raskust, ainet ja tähendust. Elav Jumal, kogu oma kaalukuses peab valitsema meie mõtteid ning tingima meie vastuseid. Jesaja puhul on reaktsioon kiire ja kohene, kuigi just siin on ta rohkem kui iial enne teadlik oma piiratusest ning nõrkusest ( s 5). Ebapiisavuse tunne süveneb sedamööda kuidas antakse selgitusted tema missiooni raskuste kasvamise kohta ning hoiatused ta sõnumile järgnevate reaktsioonide eest ( s 9-13).
Kas tegu on esmase kutse või tagasikutsumisega nõudliku ülesande juurde, me ei tea. Kindel aga on see, et iga uue teenimistasandi jaoks vajame ka uut kutset, uut puhastus ning uut läkitust. Jesaja vastus oli kohene ja õppimatu, kuid annab talle usaldusväärsuse võtta rahvas vastutusele. Tema lugu peaks olema rahva lugu - ja mõnede jaoks see nii ka oli. Kahjuks oli liiga palju neid, kes oleksid sõnumisse tahtnud lisada oma valikulisi võimalusi.

Meie kohus ei ole inimestele rääkida seda, mida nad soovivad kuulda, vaid seda mida nad kunagi tulevikus raskel hetkel soovivad, et neile oleks räägitud.

Selle kommentaari autor: Colin Sinclair