Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Valedetektorid

Teisipäev, 8. November 2016

Loe läbi alltoodud kirjakoht: 1Jh 2:18-21

Antikristuse tulekust
18Lapsed, käes on viimne aeg! Nagu te olete kuulnud, et antikristus tuleb, nii ongi nüüd tulnud palju antikristusi. Sellest me tunneme ära, et käes on viimne aeg.
19Nad on küll välja läinud meie seast, kuid nad pole olnud meie hulgast. Kui nad oleksid olnud meie hulgast, siis nad oleksid jäänud meie sekka. Kuid nad läksid ära, et teha avalikuks: ükski neist ei olnud meie hulgast.
20Teil on ju võidmine sellelt, kes on Püha, ja teil kõigil on teadmine!
21Ma ei kirjutanud teile sellepärast, et te tõde ei tea, vaid et te teate seda ning et ühtegi valet ei tule tõe seest.

Issand, aita mul oma Sõna ja Vaimu läbi eristada tõtt valedest. Aamen.

Tänases piiblitekstis on mitmed sõnad, mis võivad ajada meid segadusse. Me teame et „nõnda on Jumal maailma armastanud“ (Jh 3:16) ja et „Sõna sai lihaks“ (Jh 1:14). Kuid tänases kirjakohas kasutab Johannes sõna „maailm“ ja „liha“ erinevas tähenduses – ta räägib kristlastele, et nad ei armastaks maailma. Veel enam, meie tänane popkultuuri arusaam antikristusest on hoopis teistsugune, kui selles tekstis.

Sõnaga „maailm“ viitaab Johannes oma kirjades kõigele, mis ei ole Jumalast. „Kõik, mis on maailmas“ (1Jh 2:16) ei tähenda siinkohal mägesid, jõgesid ja puid, vaid vaimseid impulsse, mis tulevad ilma Jumalata elatud eludest. Sõna „lihahimu“ samas kirjakohas viitab millelegi, mis on täielikult inimlik, st mitte jumalik. Tihti püüame täita tavalisi inimlikke vajadusi ebapühadel viisidel. Reklaamispetsialistid teavad, et inimesi paelub välline väljanägemine palju enam kui asjade sisemine väärtus – see on „lihahimu“ (1Jh 2:16). E-turundus on muutnud meid eriti vastuvõtlikuks nendele impulssidele. Sõnaga „elukõrkus“ (1Jh 2:16) viitab Johannes turvatundele, mida saame maistest asjadest – tööst, pangakonto seisust või kindlustusest. Need kõik on head asjad, kuid mitte siis, kui unustame, et neil asjadel pole igavest väärtust - nad võivad panna meid mõtlema, et me ei vaja Jumalat.

Sõna „antikristus“ (1Jh 2:18) ilmneb ainult Johannese kirjades ja viitab inimestele, kes on võtnud kindla seisukoha Kristuse vastu. Efesuse koguduses oli palju antikristuseid (mitmuses), kes eitasid, et Jeesus on Jumala poeg. Selle asemel, et ümber lükata antikristuste uskumisi, asub Johannes tugevdama kristlaste usu aluseid. Seetõttu on kirjas palju kordusi ja keskne tähelepanu on sõnadel „valgus“, „armastus“ ja „tõde“ – pealtnäha lihtsad mõisted, mis ometi omavad lõpmatult sügavat tähendust. 

„Issand, anna, et ma kuuleksin Sinu tõe häält üle kõigi maailma valede kära. Aita mul elda Sinu tõe valguses. Aamen.

Selle kommentaari autor: Annabel Robinson