Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Ma tahan ja ma tahan praegu!

Kolmapäev, 9. November 2016

Loe läbi alltoodud kirjakoht: 1Jh 2:22-29

Antikristuse tulekust
22Kes on valetaja? Eks ju see, kes salgab, et Jeesus on Kristus. Antikristus on see, kes salgab Isa ja Poega.
23Kes iganes salgab Poja, sellel pole ka Isa; kes tunnistab Poega, sellel on ka Isa.
24Mida te algusest peale olete kuulnud, see püsigu teis. Kui teis püsib see, mida te algusest peale olete kuulnud, siis püsite teiegi Pojas ja Isas.
25Ja see ongi tõotus, mille tema meile on tõotanud - igavene elu.
26Ma kirjutasin seda teile nendest, kes püüavad teid eksitada.
27Aga võidmine, mille te olete saanud temalt, püsib ju teis ning teil pole vaja, et keegi teid õpetaks; vaid nii nagu tema võidmine teid kõiges õpetab - see on tõde, mitte vale - ja nii nagu tema teid on õpetanud, nõnda püsige Kristuses.
28Ja nüüd, lapsed, püsige Kristuses, et kui tema saab avalikuks, oleks meil tema tulemisel julgus ja mitte häbi tema ees.
29Kui teie teate, et tema on õige, siis te mõistate, et igaüks, kes teeb õigust, on temast sündinud.

Kujuta ette, et sa oled üksikul saarel - milliseid asju sa kõige enam igatseksid? Vasta ausalt!

Pärast oma vägevat sõnumit tõelisest armastusest räägib Johannes võlts-armastuses ja valedest, mis näivad õigete ja tõelistena, kuid veavad meid lõpuks alt. Kuidas ära tunda vale-armastust? Kuidas saame end selle eest kaitsta?

Vale-armastus on maailmast tulenev soov (1Jh 2:15-17). Johannes oleks 16. salmi võinud samahästi kirjutada kaasaegsest reklaamiärist, mis lakkamata räägib meile, et seks, omand ja staatus on võti õnnelikuks saamiseks! Ära kiindu kõigesse sellesse, ütleb Johannes – see kõik on nii mööduv, nii üürike (1Jh 2:17). Vale-armastus ei jää ustavaks osadusele (1Jh 2:19). Kogudus oli lõhenenud ning Johannes väitis, et seesugune armastuse rikkumine näitab tõe puudumist. Tõeline armastus on pühendunud, isegi kui suhted on rasked.

Vale-armastus eelistab üldse teistsugust Jeesust (1Jh 2:18, 22, 23). Salmis 22 viitab Johannes tõenäoliselt ühele varajasele valeõpetusele, mis häbenes ristisurma ja tegi vahet Jeesuse ja Kristuse vahel: „Kristus“ oli taevane olend, kes lasus inimese Jeesuse peal täpselt kuni ristini. Viimasel suri ainult Jeesus ja mitte Kristus. Johannes ütleb, et seesugune õpetus eitab tõelist suhet Isa ja Poja vahel, kelle veri tõesti valati ristil meie eest. Tõeline armastus hoiab hoopis põhilisest evangeeliumisõnumist kinni (1Jh 2:24,25). Algne lihtne evangeeliumi tõde annab meile aluse osaduseks Jumalaga, Isa ja Pojaga ja igavese elu tõotuse. Tõeline armastus elab välja sisemist, instiktiivsest arusaama sellest, mis on tõeline ja õige (1Jh 2:20,27).

Ei ole päris selge, mida Johannes mõtleb selles tekstis „võidmise“ all. Võib-olla tähendab see seda, et kui elame osaduses Jumalaga, on meil üks võidmine - sügav instiktiivne vaimne teadlikkus ja vaimne teadmine - mis juhib ja hoiab meid vale-armastuste tõmmete eest.

Vaata taas oma nimekirja. On seal midagi ilma milleta sa tegelikult saaksid hakkama? Palu, et Jumal näitaks sulle, kus oled oma elus pidanud oma tahtmisi liiga tähtsaks.

Selle kommentaari autor: Steve Motyer