Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Sa oled see, mida kannad (1)

Reede, 28. Aprill 2017

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Kl 3:1-11

Vanast ja uuest inimesest
1Kui te nüüd koos Kristusega olete üles äratatud, siis otsige seda, mis on ülal, kus Kristus istub Jumala paremal käel;
2mõtelge sellele, mis on ülal, mitte sellele, mis on maa peal,
3sest te olete surnud ja teie elu on koos Kristusega Jumalas.
4Kui Kristus, teie elu, saab avalikuks, siis saate ka teie koos temaga avalikuks kirkuses.
5Surmake nüüd need liikmed, mis on maa peal: hoorus, rüvedus, kirg, kuri himu ja ahnus, mis on ebajumalateenistus.
6Nende pärast tuleb Jumala viha [sõnakuulmatute laste peale].
7Nendes käisite muiste ka teie, kui te elasite selliselt.
8Nüüd aga jätke teiegi maha see kõik: viha, raev, kurjus, teotamine, siivutud sõnad oma suust.
9Ärge valetage üksteisele, sest te olete seljast võtnud vana inimese tema tegudega
10ja olete rõivastunud uude inimesse, kes pidevalt uueneb tunnetama oma Looja näo kohaselt.
11Kui see sünnib, siis ei ole enam kreeklast ega juuti, ei ümberlõigatut ega ümberlõikamatut, ei umbkeelset ega sküüti, ei orja ega vaba, vaid kõik ja kõikides on Kristus.

Kui oluline on sulle sinu väljanägemine? Kui palju aega ja energiat sa sellele kulutad? Kui palju oleksid valmis kulutama Jumalale keskendumiseks?

Kõige lihtsam kristlase definitsioon on see: inimene, kes on Kristusega ühendatud. Seega on võti uut moodi (uue fookusega) elamiseks - kinnitada oma silmad Kristusele. Paulus selgitab, et kinnitada tuleb nii oma süda (s 1) kui ka mõtted (s 2); ja see on kõikehõlmav kutse. Kõik meis peab olema joondatud ning alistatud Jeesusele. Ja kuna me oleme ka koos Temaga üles tõusnud, siis tuleb meil teadlikult suunata oma mõtted sellele, mis on ülal.

Lisaks, peame aru saama, et meil on uus loomus (s 5-10). Kuna me kuulume Kristusele, siis tuleb endine eluviis kõrvale panna ja “selga panna”/ omaks võtta uus eluviis. Meil tuleb mõista, et oleme nüüd täiesti uued inimesed ning sellekohaselt ka käituda. On asju, mida peame otsustavalt muutma - käitumismustreid ja ihasid, mis tuleb surmata. Oma uue loomuse tõttu (s 10) ning ka saabuva kohtupäeva pärast (s 6) saame elada täiesti teistsugust elu. Oli ju üks Kristuse maa peale tuleku eesmärke taastada meis Tema sarnasus. Meie uut isikut uuendatakse Püha Vaimu läbi oma Looja tunnetamise sarnasuses (s 10). Ja kui muutume päev-päevalt Kristuse sarnasemaks, alistades samas enda elud Tema valitsuse alla - muudab Tema meid sellisteks nagu oli algne kavatsus. Kõik see sünnib siis, kui kinnitame oma vaate Jeesusele, kes on tõeline Jumala kuju ( Kl 1:15, Ef 4:24).

On ka üks teine aspekt selles uues elus, mida Paulus puudutab. Me oleme ka Jumala poolt loodud uue inimkonna liikmed (s 11). Kristuse lepitustöö kisub maha kõik vaheseinad ning nüüd tekib uus perekond, uus ühiskond. Pole siis ime, et Paulus ütleb: “Kõik on Kristuses!”

 
Meenuta mõnd inimest, kelle usk on su elu mõjutanud. Täna Jumalat tema eest ja kui võimalik - võta temaga ühendust ning täna teda isiklikult.

Selle kommentaari autor: Jonathan Lamb