Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Moosese töö ja perekond

Kolmapäev, 17. Mai 2017

Loe läbi alltoodud kirjakoht: 2Ms 18:1-27

Moosese äia külaskäik
1Kui Midjani preester Jitro, Moosese äi, kuulis kõike seda, mida Jumal Moosesele ja oma Iisraeli rahvale oli teinud, kuidas Issand Iisraeli oli Egiptusest välja viinud,
2siis Moosese äi Jitro võttis enesega kaasa Sippora, Moosese naise, kelle see oli tagasi saatnud,
3ja tema kaks poega, kellest ühe nimi oli Geersom, kelle puhul Mooses oli öelnud: „Ma olen võõras võõral maal”,
4ja teise nimi Elieser, kelle puhul Mooses oli öelnud: „Mu isa Jumal oli mulle abiks ja päästis mind vaarao mõõga eest.”
5Ja Jitro, Moosese äi, tuli Moosese juurde koos ta poegade ja naisega sinna kõrbesse, kus ta oli leeris Jumala mäe juures.
6Ja ta käskis Moosesele öelda: „Mina, su äi Jitro, tulen sinu juurde, samuti tuleb su naine ja koos temaga ta kaks poega.”
7Siis Mooses läks välja oma äiale vastu, kummardas ja andis temale suud; kui nad olid küsinud teineteise käekäigu järele, siis nad läksid telki.
8Ja Mooses jutustas oma äiale kõigest, mida Issand vaaraole ja egiptlastele Iisraeli pärast oli teinud, ja kõigist vaevadest, mis teekonnal olid olnud, ja kuidas Issand nad oli päästnud.
9Ja Jitro tundis rõõmu kõigest sellest heast, mida Issand oli Iisraelile teinud, päästes tema egiptlaste käest.
10Ja Jitro ütles: „Kiidetud olgu Issand, kes teid päästis egiptlaste ja vaarao käest!
11Nüüd ma tean, et Issand on suurim kõigist jumalaist, sest ta päästis rahva Egiptuse käe alt, kui nad olid ülbed nende vastu.”
12Ja Jitro, Moosese äi, tõi põletus- ja tapaohvreid Jumalale; ja Aaron ja kõik Iisraeli vanemad tulid, et Jumala ees leiba võtta üheskoos Moosese äiaga.
Kohtumõistjad seatakse ametisse
13Järgmisel päeval, kui Mooses istus rahvale kohut mõistma ja rahvas seisis Moosese juures hommikust õhtuni,
14nägi Moosese äi kõike, mida ta rahvaga tegi, ja ütles: „Mis see on, mis sa rahvaga teed? Mispärast sina üksi istud, aga kõik rahvas seisab su juures hommikust õhtuni?”
15Ja Mooses vastas äiale: „Rahvas tuleb ju minu juurde Jumalalt nõu küsima.
16Kui neil on mingi asi, siis tullakse minu juurde ja mina mõistan kohut nende vahel ning teen teatavaks Jumala määrused ja tema Seaduse.”
17Siis Moosese äi ütles temale: „See asi pole hea, mis sa teed.
18Sa nõrked päris ära, niihästi sina kui ka see rahvas, kes su juures on, sest see tegevus on sulle raske. Sa ei jaksa seda üksinda teha.
19Kuule nüüd mu häält, ma annan sulle nõu, ja küllap on ka Jumal sinuga: sina ole rahva asemik Jumala juures ja vii asjad Jumala ette.
20Sina seleta neile määrusi ja Seadust ja anna neile teada tee, mida neil tuleb käia, ja töö, mida nad peavad tegema.21Aga sina vali kogu rahvast tublisid mehi, kes kardavad Jumalat, ustavaid mehi, kes vihkavad ahnust, ja pane need neile pealikuiks iga tuhande, saja, viiekümne ja kümne üle.
22Nemad mõistku rahvale kohut igal ajal! Ja olgu nõnda: nad toogu kõik suured asjad sinu ette ja otsustagu kõik väikesed asjad ise. Tee nõnda oma koorem kergemaks ja nemad kandku seda koos sinuga!
23Kui sa seda teed ja Jumal sind käsib, siis sa jaksad vastu pidada, samuti läheb ka kogu see rahvas rahul olles koju.”
24Ja Mooses kuulas oma äia sõna ning tegi kõik, mis see oli öelnud.
25Ja Mooses valis tublisid mehi kogu Iisraelist ning pani nad juhtideks rahvale, pealikuiks iga tuhande, saja, viiekümne ja kümne üle.
26Ja need mõistsid rahvale kohut igal ajal; raskemad asjad tõid nad Moosese ette, aga kõik väikesed asjad otsustasid nad ise.
27Siis Mooses saatis teele oma äia ja see läks oma maale.

Kas mõni eluala on hiljuti su palveradarilt välja libisemas? Perekond, naabrid, töö, kogudus, kaugemad sõbrad? Palveta täna mõne sellise inimese eest, keda sa ammu palves meenutanud pole.

Taas on tunne, et Mooses ei taju enda piiranguid. Õhinal räägib ta oma äiale mida Issand on teinud ning kuidas päästnud rahva egiptlaste ning ka teel ette tulnud raskuste käest (s 8). Jitro on seda kõike kuuldes rõõmus, kiidab Jumalat ja toob Talle ohvreid (s 9-12). Kõik tundub imeline, kuni  ta näeb kuidas Mooes end järgmisel päeval tööga ära kurnab, ning Jitro mõistab, et Mooses on meie mõistes “läbipõlemise” äärel (s 13,14). Jitro taipab ka, et selline sündmus ei kahjustaks mitte ainult Moosest vaid oleks õnnetuseks tervele rahvale. Sel põhjusel palub Jitro, et Mooses talle olukorda lähemalt selgitaks enne, kui ta talle otse ütleb: “ See, kuidas sa praegu toimid, et ole hea.” (s 17).

Kui paljud meie hulgast, kes töötavad kristlikes organisatsioonides või kogudustes, on tegelikult ületöötanud? Kristlased ju kõik teavad seda lugu ja võib tunduda, et seetõttu kaasajal “Jitrosid” enam vaja ei ole. Ometi näitab elu, et on vaja ja vägagi laialdaselt.

Selles osas, millised inimesed Mooses enda alluvusse nimetama peaks, on Jitrol väga täpne mõõdik: võimekad, usaldusväärsed, jumalakartlikud ja need, kes vihkavad ebaausat tulu (s 21).  Samas ei ole asetäitjate nimetamine Jitro esimene soovitus. Kõigepealt soovitab ta inimestele õpetada kuidas neil elada tuleb ning juhendada neid nii (kaasajal ütleksime, et inimesi tuleb “võimestada), et nad suudaksid ise õigesti toimida ega peaks kogu aeg juhi juurde jooksma. Sageli on koormuse vähendamiseks olemas rohkem kui üks viis.

Pole põhjust imestada, et Mooses “kuulas oma äia sõna ning tegi kõik mis see oli öelnud” (s 24), sest teame, et Moosest kirjeldatakse kui kõige alandlikumat meest maa peal (4Ms 12:3). Kriitika ei pannud teda enesekaitsesse tõmbuma ning tal ei olnud ka midagi võimu jagamise vastu. Huvitav, kuidas meie oleksime sellisele nõuandele reageerinud?

 
Palu täna Jumalalt abi, et võiksid osata tasakaalustada enda elus tööd ja kogudust, perekonda ning sõpradega olemist piibeliku mudeli kohaselt, ning et sulle antaks taevast tarkust väljakutsetega toimetulemiseks.

Selle kommentaari autor: Julie Woods