Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Kas oled kuulnud?

Kolmapäev, 18. Oktoober 2017

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Ef 3:1-13

Apostlist kui Jumala armu teenrist
1Seetõttu mina, Paulus, olen Kristuse Jeesuse vang teie, paganate heaks.
2Jah, küllap te olete kuulnud Jumala armu majapidamisest, mis minu kätte on antud teie heaks!
3Jumal on mulle ilmutuse kaudu teatanud saladuse, nagu ma eespool lühidalt kirjutasin.
4Seda lugedes te võite mõista minu arusaamist Kristuse saladustest,
5mida muistsete põlvede aegu ei antud teada inimlastele nii, nagu see nüüd on ilmutatud tema pühadele apostlitele ja prohvetitele Vaimus:
6et paganadki on tõotuse kaaspärijad ja sama ihu liikmed ja kaasosalised Kristuses Jeesuses evangeeliumi kaudu.
7Selle evangeeliumi teenriks olen ma saanud Jumala armu kingituse kohaselt, mis mulle on antud tema väe toimel.
8Minule, kõige vähemale kõigi pühade seast, on antud see arm: kuulutada paganate seas evangeeliumi Kristuse äraarvamatust rikkusest
9ja valge ette tuua kõigile, mis on selle saladuse korraldus, mis on kätketud aegade algusest peale Jumalas, kes kõik on loonud.
10Nii saab nüüd Jumala mitmekülgne tarkus teatavaks koguduse kaudu taevastele valitsustele ja meelevaldadele
11ajastute ettemääramise järgi, mille ta on teinud teoks meie Issandas Kristuses Jeesuses,
12kelle sees usu läbi temasse on meil julgus ja usaldav ligipääs Jumalale.
13Seetõttu ma kutsun teid üles mitte loobuma, kui mind ahistatakse teie pärast - see on teie kirkus.

Me saame läheneda Jumalale vabalt ja täie usaldusega (s 12). Täna Teda selle õnnistuse eest!

Paulus on seda kirja kirjutades koduarestis (s 1), aga ta ei taha usklikke kuidagi selle pärast kartlikumaks teha (s 13). Selle asemel toob ta hoopis esile kaks olulist ja julgustavat teemat. 

Esimene neist on “Kristuse saladus” (s 4), mis enne oli peidetud, kuigi prohvetite abiga aimatav, ja mis nüüd on saanud teatavaks. Teine on see, et Paulusele on antud tohutu eesõigus kuulutada evangeeliumi Kristusest kõikidele ning selle läbi üles ehitada kogudust. Nii, et usklikel pole mingit põhjust tema pärast kurvastada!

 See peidetud Kristuse “saladus” on hea sõnum sellest, et Jumala lepingusse ja Kristuse ihuga (kogudusega) võivad nüüd liituda ka paganarahvad (s 6 j vt Kl 1:27). See on tohutu rõõmusõnum kõikidele neile, kes ei kuulu juutide hulka. Ühtlasi meenudab see juutidele, et evangeelium ei paku neile mingit eristaatust. Paulus isegi (juudina) ei oma mingit eripositsiooni (s 8). Tema enda kutsumine - kuulutada sõnumit Kristusest - sai võimalikuks vaid tänu Jumala armule, mitte Pauluse erilise staatuse või tarkuse tõttu.

Ja siiski tunnistab Paulus, et kuulutamine paganatele ning selle Kristuse peidetud saladuse avamine kõikidele põlvkondadele on väga eriline kutsumine. See võimaldab kogudusel teha Jumala tarkus teatavaks isegi taevastele valitsustele ja meelevaldadele (s 10). Tundub, et inimesel on midagi õpetada inglitele - ning ka deemonitele!

Tänane tekst lõpeb meenutusega kui kesksel kohal on Kristus ning millise usukindlusega võime Talle ligineda. See on väljakutseks meie enda julgusele Kristuse ees ja Kristuse pärast. Kaks milleeniumit hiljem, pole peidetu enam varjatud saladus, vaid läbi evangeeliumi kuulutamise on sellest tekkinud nähtav Kristuse ihu (koguduse) laienemine iga rahva hulka. Kuna Kristus suri ka meie eest, siis oleme ka meie sellesse kaasatud. Seega - milles iganes seisneb sinu tänane võitlus, ära heitu!

 
Palveta nende eest, keda tead täna võitlevat, või kes peavad ümber kujundama oma lootusi või plaane…

Selle kommentaari autor: Elaine Storkey